Mesijevi srušeni snovi i istorijska smjena generacija na Volgi

Zvijezda Kilijana Mbapea zasjala pod tatarstanskim nebom i najavila kandidaturu za najboljeg igrača 21. Mundijala. Druga zvijezda se ugasila, ili barem počela da pada. Je li Kazanj vidio Mesijevu labudovu pjesmu na mundijalima?
96 pregleda 3 komentar(a)
mesi, Foto: Reuters
mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 07:59h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Pomogli su nam bogovi fudbala, javljali su argentinski mediji nakon što je njihova reprezentacija, nakon brojnih peripetija, stigla u osminu finala Mundijala.

Ni bogovi fudbala, ni Leo Mesi na terenu, ni zapanjujuća pojava Dijega Armanda Maradona u svečanoj loži, ali ni nestvarnih 20 hiljada Argentinaca na tribinama nisu, međutim, pomogli "gaučosima" protiv jakih Francuza i nove velike zvijezde svjetskog fudbala - Kilijana Mbapea.

Mladi napadač Pari Sen Žermena ukrao je šou Lionelu Mesiju i u pravom mundijalskom klasiku na "Kazanj areni", utakmici o kojoj će se pričati, koja će se dugo, dugo pamtiti, odveo "galske pjetlove" pravo u četvrtfinale Svjetskog prvenstva (4:3) i najavio istorijsku smjenu generacija na najvećoj svjetskoj sceni.

Jedna zvijezda je zasijala pod tatarstanskim nebom i najavila kandidaturu za najboljeg igrača 21. Mundijala, druga se - ugasila, ili barem počela da pada.

Zvuči možda surovo, pomalo i tužno za sve koji su više od deceniju uživali u čarolijama jednog od najvećih fudbalera koje je svijet ikada imao, ali teško da će 31-godišnji majstor iz Rosarija imati takvu priliku da osvoji jedini veliki (najveći) trofej koji mu nedostaje, koji očajnički želi.

Na narednom Svjetskom prvenstvu, 2022. u Kataru, Mesi će imati 35 godina - previše za borbu protiv nadolazećih lavova svjetskog fudbala, poput Kilijana Mbapea.

Niz rijeku Kazanjku, tik pored prelijepe "Kazanj arene", a potom i niz čudesnu Volgu, u koju se uliva nekoliko kilometara južno, pa dalje ka Crnom moru - otišli su mundijalski snovi Lionela Mesija.

Nažalost mladog Esekjela iz Kordobe, 14-godišnjeg dječaka koji je sa ocem i starijim bratom prevalio put od 13 hiljada kilometara sa željom da svoje Argentince ne gleda na samo jednoj mundijalskoj utakmici.

- Idemo u Nižnji Novgorod, Mesi će igrati protiv Ronalda - bila je njegova želja uoči utakmice.

Ispostavilo se - nerealna, jer svi problemi koje su "gaučosi" vukli kroz grupnu fazu, nisu mogli da se sakriju protiv napadački izuzetno moćne, iako defanzivno i dalje ranjive Francuske.

Atmosfera u Kazanju bila je kao da se igralo na "Bombonjeri", "Monumentalu", ili na nekom drugom argentinskom stadionu.

Nestvarno zvuči podatak da je Argentinaca na tribinama bilo trostruko, četvorostruko više od Francuza, koji su se čuli samo na kraju, kada su pjevali uz taktove "marseljeze", koju su odmah zatim poklopili gromoglasni zvižduci.

Huk sa tribina "gaučosi" su na terenu ispratili samo u finišu prvog i početkom drugog poluvremena. Sve ostalio je bio - raštimovani tango, bez dirigenta kraj klupe, sa "trenerom" na terenu. A današnji fudbal - ne trpi takve vratolomije, pa makar i Mesi vršio izmjene,

Francuzi nastavljaju dalje, neokrznuti, ojačani neugodnim duelom osmine finala i rezultatskim ambisom pred kojim su se suočili početkom drugog poluvremena.

Dešanova "vojska" približava se Moskvi, a napada je sa istoka - Nižnji Novgorod je naredna stanica, još jedan grad na Volgi, gdje će njihovi navijači imati priliku da se iskupe.

Kinezi Rami i Čen će opet gledati "trikolore"

U Kazanju i - Kinezi, navijači Argentine.

Rami i Čen prešli su dugačak put - sedam sati leta od Pekinga do Moskve, a onda dvostruko duže - 14 sati sporog voza do Kazanja, da bi bodrili “gaučose”.

Naravno, ništa neobično - Svjetsko prvenstvo u fudbalu donosi na hiljade i hiljade ovakvih priča i putešestvija.

- Iz Kazanja idemo u Nižnji Novgorod na četvrfinale, nadamo se da će ponovo igrati Argentina - kaže Čen.

- Nisam siguran, Francuska je bolja, ali navijamo - dodaje Rami.

Gledaće ponovo - "trikolore".

Treća karta koju su dobili (kupili) na lutriji preko sajta Fife vodi ih u Sankt Peterburg.

- Švedska protiv Švajcarske, možda je moglo i bolje, ali nema veze, biće dobra utakmica, ovdje nema loših timova - zaključuju.

Drugi kineski par šetao je ulicama drevnog Kazanja u iščekivanju velike utakmice, a djevojka je imala dres sa brojem 10 i natpisom: "ako se izgubim, potražite Mesija".

Pitanje je ko je nakon meča bio izgubljen.

Maradona vodio navijanje iz lože

Dijego Armando Maradona - putujuća atrakcija i magnet gdje god da se pojavi.

Najbolji argentinski (možda i svjetski) fudbaler svih vremena, vodio je navijanje iz svečane lože stadiona u Kazanju, davao ton ritmu na tribinama, obojenim u nebesko-plavu boju.

Sjedio je u društvu još jedne mundijalske legende, velikog majstora - brazilskog Ronalda.

Ako ništa drugo, Maradonin "performans" nije izašao iz okvira granica dobrog ukusa, kao što je bio slučaj na meču sa Nigerijcima, kada je plesao, pokazivao srednji prst, a na kraju i kolabirao.

Upozornje koje mu je poslala Fifa urodilo je plodom, a Svjetska fudbalska federacija sada je mirna - neće više Maradona imati priliku da navija, barem ne na ovom Mundijalu.

"El pibe" je, uvijek, priča za sebe.

Bonus video: