Motivisana "zbornaja" izaziva Špance

Rusija sanja ogroman uspjeh, a Španija jednostavno mora da ode među osam najboljih - da li je Jerov tim spreman za tu vrstu pritiska danas od 16 časova na stadionu "Lužnjiki"?
65 pregleda 1 komentar(a)
Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 08:19h

Htjeli Španci da priznaju ili ne, promjena selektora dan pred početak Mundijala je unijela očigledan nemir u nacionalni tim.

Odlazak Đulena Lopetegija 29 sati prije prve utakmice sa Portugalom i dolazak Fernanda Jera učinio je da "crvena furija" u sva tri meča u grupi djeluje kao ekipa s albijem, kao tim koji mentalno ne izgleda spremno da ide do kraja…

Ipak, te tri utakmice (jedva izvučena pobjeda protiv Irana, te dva remija) idu u arhivu, Španci su i dalje u užem krugu favorita i na vrijeme su da pokažu sve što im je nedostalo u prvih 270 minuta na Svjetskom prvenstvu.

Rival u osmini finala je Rusija, domaćin koji odavno nije imao pred sobom tako jakog protivnika u meču u kojem je ulog tako veliki - plasman u četvrtfinale.

"Zbornaja" sanja ogroman uspjeh, a Španija jednostavno mora da ode među osam najboljih - da li je Jerov tim spreman za tu vrstu pritiska danas od 16 časova na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi?

"Nisam zadovoljan kako smo igrali u grupi, nisu ni igrači. To su inteligentni momci, znaju kako stvari funkcionišu i svjesni su situacije", rekao je Jero i nastavio:

"Dali smo pet golova u tri meča i nisam zadovoljan time, kao ni brojem šansi koje smo stvorili. Imali smo posjed lopte kakav želimo, ali često smo morali da budemo brži i konkretniji, istakao je vršilac dužnosti selektora Španaca, inače tim menadžer nacionalnog tima.

Dijego Kosta je postigao tri pogotka, a po jednom su u grupi strijelci bili Isko i Jago Aspas.

"Nismo zabrinuti nakon ne baš sjajnih partija u grupi. Najvažnije je bilo proći i otići u osminu finala s prve pozicije. Sada je prvi naredni cilj da odemo u četvrtfinale", jasan je Kosta.

A ruska euforija nakon dvije sigurne pobjede na startu je donekle splasnula poslije ubjedljivog poraza od Urugvaja (3:0) u meču koji je bio presudan za lidersko mjesto u grupi A.

Selektor Stanislav Čerčesov je u tom susretu odmorio neke startere (poput Aleksandra Golovina, Jurija Žirkova, Marija Fernandeša…), ali javnosti se baš i ne dopada što je "zbornaja" glatko izgubila u prvoj jakoj provjeri na Mundijalu.

"Postoje dvije strane te utakmice sa Urugvajem. Prva je da mi se nije dopalo ništa u tom meču, a druga što bi sve to što mi se nije svidjelo moglo da nam bude od koristi u nastavku takmičenja", rekao je Čerčesov.

Napadač Artjom Dzjuba je pred Svjetsko prvenstvo pozvao naciju da vjeruje reprezentaciji, a i sada je imao zanimljiv komentar pred osminu finala:

"Prvi put poslije 32 godine smo u nokaut fazi. Pa da vidimo koliko možemo… Na meč sa Španijom gledamo kao na okršaj za svjetsku titulu u boksu. Na jednoj strani je iskusan borac koji je osvojio sve, a na drugoj mlada snaga koja se ne plaši ničega. Nema velikih favorita, na Mundijalu svako svakog može da pobijedi kada ima svoj dan", istakao je napadač ruskog Rostova.

Španija zaslužuje veliko poštovanje.

"Problemi koje je imala u grupi ne možemo sada da komentarišemo, jer nema smisla. Znam da su Španci top ekipa kojoj ide uloga kristalno jasnog favorita. Nadam se da smo protiv Urugvaja naučili lekciju", dodao je Dzjuba.

Dobra vijest za Čerčesova pred okršaj sa Španijom je i da se oporavio Alan Dzagoev.

Bonus video: