Klasa Mbapea opila Argentinu - Francuska pokerom do četvrtfinala

Mbape dao dva gola i iznudio penal, ali će se pričati i o golčini Pavara za 2:2...
83 pregleda 1 komentar(a)
Argentina - Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Argentina - Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2018. 16:14h

Poslije šampiona Njemačke, koja je takmičenje završila u grupi, došao je red i da se od Mundijala oprosti vicešampion. Slučajno ili ne, obje ekipe su eliminisane na istom stadionu - "Kazanj areni".

Argentina ide kući poslije spektakularne utakmice sa Francuskom u kojoj nije imala odgovor za tinejdžersku zvijezdu - Kilijana Mbapea - "trikolori" su slavili sa 4:3 i idu u četvrtfinale na boljeg iz večerašnjeg duela Urugvaja i Portugala.

As Pari Sen Žermena je uljepšao pobjedu svoje ekipe s dva pogotka i iznuđenim penalom, postao je junak Francuske i pokazao da je za njega samo nebo granica. Ako nastavi da se razvija putem kojim ide već dvije godine...

Lionel Mesi je arhivirao još jedan Mundijal, ovog puta je san o svjetskoj tituli završen u osmini finala, a pitanje je da li će i dobiti novu šansu s obzirom na to da se uveliko piše o tome da će završiti reprezentativnu karijeru.

Francuska je povela golom Antoana Grizmana u 13. minutu iz penala koji je skrivio Markos Roho nad Mbapeom, poslije toga je djelovalo i da je tim Didijea Dešana blizu da udvostruči prednost, ali je sve na početak vratio Anhel di Marija pogotkom sa 25 metara u finišu poluvremena.

Od tog trenutka se mnogo toga promijenilo, pa su "gaućosi" praktično u prvom ozbiljnom napadu u nastavku i poveli.

Sve se dogodilo poslije prekida u 48. kada je Mesi šutirao, a njegov udarac Gabrijel Merkado sproveo u mrežu Iga Ljorisa.

Preko 40 hiljada navijača na "Kazanj areni" je bilo u transu, emocije su savladale i selektora Horhea Sampaolija..., malo ko je tada mogao da pretpostavi takav brodolom Argentine koja je za svega 10 minuta primila tri gola i praktično bila eliminisana.

Uz Mbapea je junak i desni bek Benžaman Pavar, strijelac evrogola za 2:2 u 57. minutu. Dešanovo iznenađenje, koje dolazi iz Štutgarta, iskočilo je iz prosjeka u trenucima kada je izgledalo da Argentina ima sve u svojim rukama - i igru i rezultat i grogiranog rivala.

Kada je već "neki tamo" Pavar pomogao da se prevaziđe kriza prvim golom za reprezentaciju, onda je Mbape nastavio - prvo je pogodio u 64, a onda i u 68. iz akcije u kojoj su igrači Francuske imali ukupno šest dodira, počev od golmana Ljorisa pa sve do strijelca.

To je bio i konačan udarac za protivnika, koji je imao reakciju u sudijskoj nadoknadi, ali je pogodak Serhija Aguera u 93. minutu učinio samo da Sampaolijevom timu bude još teže...

FRANCUSKA - ARGENTINA 4:3

Kazanj - Stadion "Kazanj arena". Gledalaca: 42.873. Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strijelci: Grizman u 13. iz penala, Pavar u 57, Mbape u 64. i 68. za Francusku, Di Marija u 41, Merkado u 48. i Aguero u 90+3. minutu za Argentinu. Žuti kartoni: Matuidi, Pavar, Žiru (Francuska), Roho, Taljafiko, Maskerano, Banega, Otamendi (Argentina)

Francuska: Ljoris, Pavar, Varan, Umtiti, Lukas, Kante, Pogba, Matuidi (75. Toliso), Mbape (89. Tovan), Grizman (83. Fekir) , Žiru.

Argentina: Armani, Merkado, Otamendi, Roho (46. Fasio), Taljafiko, Peres (66. Aguero), Maskerano, Banega, Pavon (75. Mesa), Mesi, Di Marija.

Bonus video: