Ja sam izmislio VAR: Španac tuži Fifu i traži 15 miliona eura

"Sve postoji u mom elaboratu - i način pregleda snimka, i kada se koristi, i kako se reaguje u određenim trenucima. Sada se mečevi pokrivaju sa više kamera, tada to nije bilo toliko razvijeno, tehnologija je napredovala, ali sistem je identičan", objasnio je Lopes
61 pregleda 1 komentar(a)
var, Foto: Marca.com
var, Foto: Marca.com
Ažurirano: 30.06.2018. 09:36h

Španac Fransisko Lopes tužio je Fifu i traži 15 miliona eura kompenzacije, jer je, kako tvrdi, još 1999. godine izmislio VAR (video-assistant referee) sistem.

"U septembru 1999. godine, na ministarskoj konferenciji za obrazovanje i sport predstavio sam rad 'Fudbal u 21. vijeku (tehnologija za sudije). Sve što sada FIFA radi i predstavlja kao revoluciju izmislio sam ja. Imam sve dokaze", kaže Lopes.

On tvrdi da je uradio kompletnu analizu shodno tada dostupnoj tehnologiji, te da je suština ista.

"Sve postoji u mom elaboratu - i način pregleda snimka, i kada se koristi, i kako se reaguje u određenim trenucima. Sada se mečevi pokrivaju sa više kamera, tada to nije bilo toliko razvijeno, tehnologija je napredovala, ali sistem je identičan", objasnio je Lopes.

On tvrdi da je svoj rad predao Uefi i Fifi.

"Nisu se udostojili ni da odgovore, ali su ga, očigledno, iskopirali i predstavili kao svoj izum. To ne može tako. Tražim 15 miliona eura, koje ću da poklonim u humanitarne svrhe, jer meni novac nije neophodan. Ja sam ponosan što se moj izum sada koristi u fudbalu, a bijesan što nisam pomenut nigdje. Da smo se dogovorili kao ljudi, ne bih tražio ni euro", rekao je Lopes.

Bonus video: