Policija privela Zdravka Mamića

U 16:40 sati u Maksimir su došla dva automobila sa šest, sedam policajaca u civilu koji su ušli u prostorije kluba, predstavili se i pet minuta kasnije se odvezli s Mamićem
79 pregleda 23 komentar(a)
Zdravko Mamić, Foto: Facebook
Zdravko Mamić, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.03.2013. 19:15h

Prvi čovjek zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić priveden je danas u Zagrebu zbog podsticanja na nasilje i mržnju, javila je Hrvatska radiotelevizija pozivajući se na nezvanične izvore.

Ta televizija javlja da će Državno tuzzilaštvo Hrvatske protiv Mamića podnijeti krivičnu prijavu zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Večernji list na svom portalu piše da je Mamić priveden u klubu, a potom prebačen u policijsku stanicu u Heinzlovoj ulici.

Za to krivično djelo predviđena je kazna do tri egodine zatvora.

Čelnik Dinama, koji je jedna od najvažnijih osoba u Hrvatskom fudbalskom savezu (HNS), izjavio je danas u jednoj radio emisiji da Željko Jovanović kao Srbin ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj i da "ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko".

"On mrzi sve što počinje s hrvatskim, bilo olimpijski odbor, fudbalski savez... Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake iz kojih izlazi krv. On je uvreda za hrvatski mozak. Čovek koji je Srbin i nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao tegove, na čelu je ovog ministarstva. On je hrvatomrzac", rekao je Mamić.

Njegov istup i govor mržnje osudili su predsjednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović, brojni političari, kao i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

HNS je u saopštenju njegove izjave ocijenio neprihvatljivim i najavio da će protiv Mamića pokrenuti disciplinski postupak.

Državno tužilaštvo saopštilo je da će se pravovremeno obratiti javnosti

Državno tužilaštvo saopštilo je da će se pravovremeno obratiti javnosti.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju, u Hrvatskoj je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Prema članu 325. Krivičnog zakona Hrvatske, "ko putem štampanih medija, radija, televizije, interneta, ili na bilo koji drugi način javno podstiče ili dijeli letke, slike i materijale kojima se podstiče mržnja i poziva na nasilje prema grupi ljudi ili manjini, kazniće se zatvorom do tri godine".

Bonus video: