Kako bi izgledala osmina finala bez VAR-a? Samo dva ista para

Samo bi igrali Belgija - Japan i Kolumbija - Engleska
2 komentar(a)
Marka var, Foto: Marca.com
Marka var, Foto: Marca.com
Ažurirano: 29.06.2018. 19:27h

VAR je prvi put na mundijalima debitovao ove godine u Rusiji i izazvao tektonske poremećaje. Koliko je promijenio, najbolje govori istraživanje „Marke“ da bi samo dva od osam parova osmine finala bila ista kao u stvarnosti da nije uvedena video tehnologija.

I to ona koja su ukrstila grupe G i H - Belgija bi igrala sa Japanom, a Kolumbija sa Engleskom. Sva druga ukrštanja bi bila drugačija, ali bi istih 16 reprezentacija doguralo do osmine finala. Mada u obzir nije uzeto da neki arbitri nisu tražili pomoć VAR-a, kao Feliks Brih na utakmici Srbija - Švajcarska, kada se Aleksandar Mitrović našao u „sendviču“ Štefana Lihtštajnera i Fabijena Šera.

Drugačiji poredak dva prvoplasirana tima bi bio u grupama B, C i F. U grupi B se sve rješavalo u sudijskoj nadoknadi - Španiji je priznat prethodno poništeni gol Jaga Aspasa zbog ofsajda, a potom je nakon pregleda snimka sudija pokazao na bijelu tačku za Iran protiv Portugala. Tako su obje selekcije sa Pirinejskog poluostrva završile takmičenje sa po pet bodova, umjesto sa sedam i četiri, kako bi bilo po starom sistemu.

Zbog toga Portugal igra sa Urugvajem, a Španija sa Rusijom, iako je moglo da bude obratno.

U grupi C je najveći dobitnik tehnologije - Francuska. Da nije bilo pomoći VAR-a, na utakmici sa Australijom ne bi bio dosuđen penal, a bez „oka sokolovog“ ne bi bio priznat ni gol Pola Pogbe. Danska je, s druge strane, nakon pregleda snimka morala da se suoči sa izvođenjem najstrože kazne, koju je u gol pretvorio kapiten Australije Mile Jedinak za konačnih 1:1.

Da nije bilo toga, Danci bi kao pobjednici grupe igrali sa Argentinom, a Francuzi bi morali na megdan jednoj od tri selekcije sa maksimalnim učinkom, Hrvatskoj.

U grupi D je suđen penal za Island protiv Nigerije, ali ga nije iskoristio Gilfi Sigurđson, pa se ništa nije promijenilo.

Šveđanima je VAR značio, jer su im suđeni penali protiv Južne Koreje i Meksika. Da nisu, „sombrerosi“ bi bili prvi, a Skandinavci drugi.

VAR je donio i vođstvo Južnoj Koreji u 91. minutu protiv Njemačke, što je otpisalo prvaka svijeta. Nakon pregleda snimka se vidjelo da je „asistent“ bio Toni Kros, zbog čega i nije bilo ofsajda.

Bonus video: