Derbi Rura pripao Šalkeu, Bajern u finišu do trijumfa

Šalke srušio Borusiju u velikom derbiju na "Veltins areni", dok je lider tek u 86. minutu osvojio tri boda protiv Fortune...
0 komentar(a)
Huntelar, Foto: REUTERS
Huntelar, Foto: REUTERS
Ažurirano: 09.03.2013. 19:55h

Jedan od najvećih derbija u Njemačkoj, okršaj Šalkea i Borusije iz Dortmunda, pripao je domaćinu.

Šalke je slavio sa 2:1 protiv „milionera” i upisao prvi trijumf kod kuće protiv velikog rivala u prvenstvu još od februara 2010. godine, ali i drugi ove sezone nakon što je u oktobru prošle godine bio bolji i na "Signal Iduna parku" identičnim rezultatom.

"Kraljevsko-plavi" su danas upisali jubilej, jer im je trijumf protiv velikog rivala bio ukupno 400. u Bundes ligi.

Aktuelnom šampionu su presudili Julijan Draksler i Klas-Jan Huntelar golovima u prvom poluvremenu, a poraz tima Jirgena Klopa samo je ublažio najbolji strijelac lige Robert Levandovski.

"Znali smo da će Borusija da reaguje u drugom poluvremenu, upozorio sam igrače na to. Ponosan sam zbog načina na koji smo došli do tri boda, ali euforije ne smije da bude", rekao je trener Šalkea Jens Keler.

Šalke je bio mnogo bolji tim na "Veltins areni", u prvom poluvremenu je imao još makar tri velike šanse da deklasira Borusiju, ali je gol Levandovskog u 59. minutu otvorio utakmicu.

Poljak je kasnije, u jeku dominacije Šalkea, promašio veliku priliku da izbori remi...

"Izgubili smo, razočaran sam. Šta ima više da kažem... Svi u klubu znaju šta znači ovaj derbi. A mi smo izgubili oba ove sezone", bio je jasan Klop.

Mladi Draksler (19 godina) još jednom je potvrdio kakav je potencijal, a Huntelar je uprkos golu stvorio probleme svom timu jer je doživio tešku povredu zbog koje je zamijenjen početkom drugog dijela.

Bajern je gubio dva puta od Fortune, ali je u finišu došao do pobjede - tvorci preokreta na "Alijanc areni" su bili Frank Riberi u 74. i Džerom Boateng u 86. minutu.

Grojter Firt je opet deklasiran, izgubio je kod kuće od Hofenhajma (3:0), a Milorad Peković je bio na terenu u drugom poluvremenu (dobio i žuti karton).

Rezultati

Bajern - Fortuna D. 3:2 (Miler 45, Riberi 74, Boateng 86 - Boli 16, Lamberc 71)

Šalke - Borusija D. 2:1 (Draksler 12, Huntelar 35 - Levandovski 59)

Frajburg - Volfsburg 2:5 (Kruse 2, Flum 65 - Kjer 7, Vijeirinja 16, Olić 22, 49, Dijego 90+2)

Majnc - Bajer 1:0 (Ivanšic (penal) 61)

Grojter Firt - Hofenhajm 0:3 (Firmino 10, Hoselu 16, Vajs 50)

Borusija M. - Verder 1:1 (Mlapa 72 - Ignjovski 77)

Nedjelja

Hanover - Ajntraht

Štutgart - Hamburg

Petak

Augsburg - Nirnberg 1:2

Bonus video: