Brnović: Neki će misliti da nisam normalan, ali želim šest bodova

Saopštavajući spisak za Moldaviju i Englesku, Branko Brnović zračio optimizmom: "Neki će reći da nisam normalan jer očekujem šest bodova, ali bih se zadovoljio i sa četiri"
23 komentar(a)
Brnović, Foto: Savo Prelević
Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2013. 13:16h

"Samo neko ko nije normalan ne bi se zadovoljio sa četiri boda. Ja izgleda nisam normalan pa priželjkujem svih šest", izjava je koja je obilježila pres konferenciju Branka Brnovića.

Saopštavajući spisak fudbalera za predstojeći blok utakmica kvalifikacija, u Moldaviji 22. juna i protiv Engleske četiri dana kasnije (bez iznenađenja, povratak Boškovića), crnogorski selektor potom je spustio loptu:

"Naravno da bih bio zadovoljan sa četiri boda, jer nije neuspjeh odigrati neriješeno sa Engleskom kod kuće!

A prije Engleske je Moldavija, utakmica koju Crna Gora “mora da dobije” ako želi da zadrži prvo mjesto u grupi i dodatno se približi Brazilu.

To je razlog što je Brnović zabranio, i sebi, i fudbalerima, svaku priču o Engleskoj dok se ne završi “utakmica svih utakmica”. Za Crnu Goru, takav prefiks trenutno ima meč u Kišinjevu, 22. marta u 20 sati.

PSIHOLOŠKA PRIPREMA: “Već sam obavio telefonske razgovore sa igračima. Važno je da budemo skoncentrisani na Moldaviju, to nam je prva i najvažnija utakmica. Engleska nas ne interesuje dok se ne završi utakmica u Kišinjevu. Igrači koji sada budu razmišljali o Englezima, neće biti u timu za utakmicu sa Moldavijom. Mnogo bi nam značila pobjeda, Ukrajina je tamo izgubila dva boda koja neće moći da nadoknadi. Ne tražim alibi, kvalitetniji smo i imamo igrače koji mogu da riješe utakmicu, ali to moramo da sprovedemo na terenu”.

FAVORITI U GOSTIMA: “Ne bježimo od te uloge i moramo da se suočimo sa njom. Kada su Englezi uoči nedavne utakmice sa Brazilom rekli da razmišljaju o Crnoj Gori, to valjda dovoljno govori o nama. Ipak, najvažnije je da su momci svjesni da u svaki meč moraju da uđu 100 odsto, jer samo tako mogu do bodova”.

UKRAJINSKE GREŠKE: “ Ukrajinci su vjerovatno utakmicu u Moldaviji (0:0) olako shvatili, baš kao i naredni duel sa nama. Očekivali su da će uzeti šest bodova iz ta dva meča, a osvojili su samo jedan. Ipak, treba se prisjetiti da su u Moldaviji stvorili pet ili šest velikih šansi, ali ih nije htio gol. I prije kvalifikacija sam rekao da će Moldavci sigurno skinuti nekog u grupi – platili su Ukrajnci, vjerujem da nećemo mi. Analizirali smo ih do detalja, da ne kažem preanalizirali, i znamo kako da iskoristimo njihove slabosti”.

PROMJENA TAKTIKE: “Jedno je utakmica protiv Ukrajine i Engleske, ekipa koje imaju puno kvalitetnih fudbalera, a drugo je Moldavija. Sigurno da nećemo ići tamo da se branimo. Kako ćemo igrati, vidjećete na terenu, da ne otrkivam sve sada. Mislim da je ovo prava utakmica za Vučinića i Jovetića, koji svojim kvalitetom mogu da riješe meč. Ali i ne samo za njih. Uvijek ponavljam da je privilegija imati Mirka i Stevana u timu, nekad mi je nelagodno što često ističem njihova imena zbog ostalih fudbalera, ali opet toliko su dobri da moram da ih ističem. Naravno da našu ekipu ne čine samo njih dvojica, a ja sam prezadovoljan timom koji imam.

O SIMONU VUKČEVIĆU: “Našao je ekipu, odigrao je deset minuta, a do okupljanja reprezentacije vjerujem da će imati još dvije utakmice u nogama”.

RASPLET U GRUPI: “Mnogo toga će biti jasnije nakon martovskih utakmica. Nama je od krucijalnog značaja da osvojimo bodove u Moldaviji. Sa druge strane ja sam ubijeđen, a rijetko kada griješim, da Poljska neće dobiti Ukrajinu na svom terenu. To bi nam odgovaralo, volio bih čak i da pobijedi Ukrajina. Nakon toga bismo mogli da se spremimo za spektakl protiv Engleske”.

OČEKIVANJA: “Samo neko ko nije normalan ne bi se zadovoljio sa četiri boda iz dvije predstojeće utakmice. Ja izgleda nisam normalan pa priželjkujem svih šest! I kada smo krenuli, priželjkivao sam 12 bodova iz četiri utakmice, na kraju smo osvojili 10. Naravno da bih bio zadovoljan sa četiri boda, jer nije neuspjeh odigrati neriješeno sa Engleskom kod kuće. Ali, najvažnije je da pobijedimo Moldaviju, pa ćemo praviti računicu za dalje”.

Okupljanje reprezentativaca zakazano je za 17. mart u Podgorici.

Povratak Boškovića otvara puno opcija

Branko Bošković ponovo je u timu nakon što je posljedni meč za reprezentaciju odigrao oktobra 2010. na Vembliju, a posljednji put bio na spisku novembra 2011, uoči baraž mečeva sa Češkom.

"Ponovo je sa nama, ali on nikada nije bio skinut sa spiska, samo ga je povreda udaljila. Može da nam pomogne puno, otvorio nam je mnogo solucija, prije svega po lijevoj strani i u veznom redu. Meni lično njegov povratak puno znači, ne samo zbog doprinosa na terenu već i zbog atmosfere", komentarisao je Branko Brnović.

Jovanoviću je nanijeta nepravda

Branko Brnović kaže da nije ni razmišljao da sa spiska izostavi Milana Jovanovića, standardnog lijevog beka, koji je već mjesec van takmičarskog pogona u Crvenoj zvezdi zbog kršenja discipline.

Poput kolege iz Hrvatske Igora Štimca, koji je pozivanje nestašnog Brazilca Samira (imao 0,7 promila alkohola u krvi) obrazložio riječima “ja se svoje vojske ne odričem”, i Brnović čvrsto vjeruje svom defanzivcu:

"I prije se dešavalo da Jovanović ne igra u klubu, a da odigra dobro u reprezentaciji. Iskreno, mislim da mu je nanijeta nepravda, jer je to momak koji je od prvog dana u reprezentaciji i koji nikada nije napravio ni najmanju grešku. Ja sam čovjek koji drži do igrača koji su tu od prvog dana. Vjerujem im, jer su svojim ponašanjem zaslužili to", zaključio je crnogorski selektor.

Bonus video: