Velika nedjelja Reala

“Corazon da Campeon” (srce šampiona), naslov je koji je donijela “Marka” nakon pobjede u Mančesteru
0 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: REUTERS
Luka Modrić, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.03.2013. 20:41h

“Semana Grande” (velika nedjelja) napisao je madridski “As” nakon pobjede Reala u Mančesteru i prolaska u četvrtfinale Lige šampiona.

Upravo tako, iza “kraljevskog kluba” je jedna od najvećih sedmica u novijoj istoriji: dvije pobjede nad Barselonom, jedna za prolaz u finale Kupa a druga u prvenstvu za prestiž, te veliki trijumf u Mančesteru, okrenuli su sezonu u drugom smjeru i trenera Žozea Murinja preko noći od antiheroja promovisali u velikog junaka.

“Corazon da Campeon” (srce šampiona), naslov je koji je donijela “Marka”.

Po bukmejkerima, Real Madrid je sada prvi favorit za osvajanje istorijske, 10. titule prvaka Evrope nakon što je Mančester junajted eliminisan, a Barselona se još hvata za slamku spasa.

Jedini tim koji može da parira Realu (kvota 3,4), po kladionicama, ali i stvarnim fudbalskim parametrima, jeste Bajern iz Minhena (koeficijent 4,4). Barselona se i dalje kotira koeficijentom sedam, sve dok ne odigra revanš sa Milanom, a slijede Borusija Dortmund (7,4) i Juventus (12)...

Juriš na titulu koja je u Španiji odavno nazvana “la decima” (deseta), Realu je puno olakšan nakon kontrovezne noći u Mančesteru, nakon koje je i sam Murinjo priznao - bolji tim ne ide dalje.

- Nismo zaslužili pobjedu, ali to je fudbal. Bolji tim je izgubio! Moja ekipa je odigrala loše.

Kako to izgleda kada je Murinjo skroman, ljubitelji fudbala širom svijeta uvjerili su se poslije meča na “Old trafordu”. Respekt Portugalca prema ser Aleksu Fergusonu očito je preveliki da bi bilo “foliranja”.

- Ferguson je najbolji na svijetu. Niko nema pravo da preispituje njegove odluke.

Murinjo, ipak, nije komentarisao odluku sudije Kunejta Čakira, koji je (pre)strogim isključenjem Nanija omogućio Realu da nakon sata loše igre u samo deset minuta slomi Engleze.

- Ne, ja govorim da je Mančester bio bolji nezavisno od sudijske odluke - rekao je Murinjo, čiji su šapat Fergusonu nakon isključenja mnogi protumačili kao izvinjenje.

Ispostavilo se - pogrešno.

- Nisam se izvinio, ne vidim potrebu da se bilo kome izvinjavam. Nije se ni Gvardiola izvinio meni prije dvije godine kada je isključen Pepe zbog simuliranja protivničkog igrača. Zašto da se izvinjavam?

Minut nakon što je Nani morao pod tuš, Murinjo je poslao na teren Luku Modrića. Hrvat je samo jednim potezom otplatio 32 miliona eura, koliko je Real ljetos platio Totenhemu.

- Vjerovatno je ovo jedan od mojih najvažnijih golova u Ligi šampiona. Jako sam srećan. Sada moramo da idemo utakmicu po utakmicu, jer imamo dobru šansu da osvojimo trofej - rekao je Modrić.

Zvijezda večeri ipak je bio Kristijano Ronaldo. Njemu su i navijači Mančestera pisali “Dobro došao kući”, ali uz molbu - “nemoj noćas dati gol”.

Portugalac je, naravno, pogodio za prolaz u četvrtfinale - i umalo zaplakao.

- Nisam slavio gol iz poštovanja prema tim ljudima koji su mi puno dali svih ovih godina. Prvi put u karijeri, nisam pobijedio atmosferu. Nisam se osjećao ugodno. Navijači su me natjerali da se postidim.

Za dva dana sve će se zaboraviti. I sudija Čakir, i Ronaldove emocije, i Murinjova skromnost, i Fergusonov bijes. Pamtiće se ono što se jedino piše - prolaz Reala u četvrtfinale.

Bonus video: