Japanci ušli u osminu finala zbog manje žutih kartona od Senegala

S obzirom na to da su Japanci skupili tri žuta kartona, a Afrikanci šest, dalje idu momci iz Zemlje izlazećeg sunca
96 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Japana, Foto: Reuters
Fudbaleri Japana, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 16:09h

Sedmi kriterijum za određivanje plasmana na kraju grupne faze je uveo Japan u osminu finala - žuti kartoni!

"Samuraji" su izgubili od Poljske sa 1:0, a kako je istim rezultatom poražen i Senegal od Kolumbije, oba tima sa završila sa po četiri boda. Time je otpao prvi kriterijum, a po drugom i trećem su potpuno poravnati, jer imaju istu gol-razliku (na nuli), tj. broj postignutih pogodaka (po četiri).

Kako je njihov međusobni meč završen remijem, otpali su i kriterijumu četiri, pet i šest, pa je odlučivao sedmi - fer-plej. S obzirom na to da su Japanci skupili tri žuta kartona, a Afrikanci šest, prošli su momci iz Zemlje izlazećeg sunca.

Šta reći o utakmici Poljska - Japan? Selekcija koja je dominantno osvojila 1. mjesto u kvalifikacionoj grupi sa Crnom Gorom je više željela pobjedu, momci kojima je Adam Navalka dao šansu prvi put na Mundijalu su imali ogroman motiv, a do zaslužene pobjede ih je doveo štoper Jan Bednarek u 59. minutu nakon centaršuta Rafala Kurzave.

Robert Levandovski opet nije zatresao mrežu, a bio je prvi strijelac kvalifikacija sa 16 pogodaka.

U finišu nije ni imao šansu za to, jer kada je došla vijest iz Samare da je Kolumbija povela u 74. minutu protiv Senegala, fudbala praktično više nije bilo - Japanci su se dodavali na centru i pazili da ne izgube loptu, a Poljaci čuvali pobjedu, kako bi kući otišli bar sa tri boda...

JAPAN - POLJSKA 0:1

Volgograd - Stadion "Volgograd arena". Gledalaca: 42.189. Sudija: Jani Sikazve (Zambija). Strijelac: Bednarek u 59. minutu. Žuti karton: Makino (Japan).

Japan: Kavašima, Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo, Jamaguči, Šibasaki, Sakai, Usami (65. Inui), Okazaki (47. Osako), Muto (82. Hasebe).

Poljska: Fabijanski, Berešinski, Glik, Bednarek, Kurzava (79. Peško), Krihovjak, Goralski, Jedržejčik, Zjelinski (79. Teodorčik), Grosicki, Levandovski.

Bonus video: