Arapi žele da kupe Arsenal

Dolazak novih vlasnika pokrenulo bi i pitanje budućnosti Arsena Vengera, iako potencijalni kupci cijene njegovo fudbalsko znanje i žele da ostanu u Arsenalu.
1 komentar(a)
Arsenal, Foto: Beta/AP
Arsenal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2013. 12:52h

Bogati Arapi već su ušli u Premijer ligu kupujući Mančester siti, a lako se može desiti da još jedan tim bude u njihovom vlasništvu.

Naime, kako prenose britanski mediji, arapski milijarderi žele da postanu vlasnici još Arsenala.

Konzorcijum sa Bliskog istoka spreman je da plati 1,7 milijardi eura za londonski klub, što bi bio najveći posao u istoriji fudbala.

Cio posao mogao bi da bude gotov već za nekoliko nedjelja, a potencijalni kupci su, najvjerovatnije, iz Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Aktuelni vlasnici Arsenala su američki biznismen Sten Krenke koji posjeduje 67 odsto akcija, dok Rus Ališer Usmanov i Iranac Farhad Moširi zajedno imaju nepunih 30.

Ponuda je značano veća od onoga što "tobdžije" vrijede, dionice bi mogle da se prodaju po 20.000 funti, što bi Amerikanca vjerovatno ponukalo da ih proda.

On bi na ovom poslu zaradio oko 350 miliona eura, što nije mala suma.

Na drugoj strani investitori žele da isplate i ostala dva manjiska vlasnika, kako bi imali blizu 100 odsto vlaništva i otvorene ruke.

"Kupci vide Arsenal kao jedan od najvećih klubova u Evropi, ali i klub koji više nije među najboljima, i kojem prijeti da padne u drugi plan. Oni žele da od Arsenala naprave najjaču fudbalsku silu u Evropi", prenosi engleski "Telegraf" tvrdnje neimenovanog izvora.

Prvi potez novih vlasnika bi bio da se smanje cijene karata, koje su među najvećima u Premijer ligi, i pokušali da na “Emiratima” stvore atmosferu koja je odlikovala Arsenalove utakmice na "Hajberi".

Dolazak novih vlasnika pokrenulo bi i pitanje budućnosti Arsena Vengera, iako potencijalni kupci cijene njegovo fudbalsko znanje i žele da ostanu u Arsenalu.

Francuski stručnjak više ne bi mogao da sam odlučuje o transferima, a uprava bi se okrenula dovođenju provjerenih igrača.

Dolaskom kraljevske porodice iz Abu Dabija na čelo sitija 2008. godine, tim iz Mančestera je prošle sezone postao šampion Engleske.

Pari Sen Žermen je za samo godinu dana vladavine šeika iz Katara postao jedan od najboljih klubova u Evropi, na pragu je plasmana u četvrtfinale Lige šampiona.

Milijarder iz Katara, rođak vlasnika PSŽ-a, je takođe prije nekoliko godina kupio špansku Malagu koja se, takođe, bori za četvrtfinale Lige šampiona, mada u Primeri i dalje zaostaje za Real Madridom, Barseloom i Atletiko Madridom.

Bonus video: