Stojković u suzama, javnost krivi prosječan kvalitet selekcije

Brazilci hvale Srbe, Rusi se pitaju: Da li su promjene u sastavu za Brazil bile odluke selektora Krstajića ili FSS!?
67 pregleda 11 komentar(a)
Nemanja Matić, Foto: Reuters
Nemanja Matić, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 16:59h

Slavlje brazilskih navijača nakon eliminiacije Njemačke, a prije utakmice biti ili ne biti u nokaut fazi Mundijala sa Srbijom, bio je jasan signal da "selesao" nije strepio od rivala. Za njih je bilo važno izbjeći Njemce već u prvoj utakmci plej-ofa. I bili su u pravu, Mladen Krstajić je promiješao odbranu a ona je dozvolila dvije početničke greške koje su, uz neefikasnost" srpskog napada, darovale Brazilu laku pobjedu na Otvorenoj areni u Moskvi (2:0).

Poraz koji u Srbiji, bar tako pokazuju ankete, nije teško pao navijačima "orlova", kao što je to bio slučaj sa Švajcarskom kada je njemački sudija Feliks Brih previdio očigledan penal nad Aleksandrom Mitrovićem.

Više od polovine ispitanika smatra da je Srbija u ovom trenutku prosječan tim i da nema kvalitet za nokaut fazu. Baš kao što su nakon zasluženog poraza i srpski fudbaleri čestitali boljem, Brazilu!

Ipak, nekoliko igrača Srbije je skrenulo na sebe pažnju zbog dobrih igara, poput Mitrovića, iskusnog Nemanje Matića, ali i novog igrača Ajaksa Dušana Tadića...

"Uradili smo koliko smo bili u mogućnosti. Nismo iskoristili šanse da se vratimo u utakmicu protiv Brazila i izgubili smo. No, izgubiti do Brazila nije isto što i od Švajcarske. Mi smo tim porazom ogročeni, ali šta je tu je... Borili smo se protiv Brazila maksimalno, da smo iskoristili šanse možda bi sve bilo drugačije", naglasio je Tadić.

"Orlovi" će morati da u naredne cikluse i podmlađuju ekipu, a nekolicina iz novog talasa je šansu dobila i u Rusiji.

"Moram se napokon malo odmoriti. Ove sezone sam odigrao 60 utakmica i fizički i emotivno sam ispražnjen. Ukoliko, međutim, u selekciji budu smatrali da mogu biti do koristi ja ću nastaviti da igram za "orlove", ako ne, onda ću završiti karijeru u reprezentaciji", kazao je Nemana Matić, koji će 1. avgusta napuniti 30 godina.

Golman Vladimir Stojković ne krije da je plakao nakon eliminacije i da će za Srbiju igrati sve dok bude mogao.

Komentari i kritike u srpskim medijima mogu biti teg o vratu tim mladim igračima, poput supruge defanzivca Duška Tošića, pjevačiceJelene Karleuše, koja je kritikovala selektora zbog šanse 22-godišnjem Milošu Veljkoviću u odlučujućoj utakmici, dok je njen spuprug sjedio na klupi. A u Srbiji se, izgleda, inače mnogo ne pita selektor.

"Možda izgleda čudno, ali se dešava da je selektor Srbije pred samom utakmicom prinuđen da promijeni sastav. Sjećam se kada sam bio pomoćnik Slavoljubu Muslinu u kvalifikacijama za ovaj Mundijal, sve je bilo sjajno i igra, atmosfera i nevjerovatna efikasnost. Onda se sve promijenilo pred dvije posljednje utakmice sa Austrijom i Gruzijom - osjetio se pritisak, zategnuta atmosfera i pritisak ljudi iz federacije na stručni štab. Pred meč sa Gruzijom, Muslin je došao do mene i rekao mi da moramo promijeniti sastav. Na teren su izišli potpuno drugi igrači od onog koji smo dogovorili u stručnom štabu. Skroz čudno", kazao je Sergej Gurenko.

A "pentakampeon", Brazil će pohod ka šestoj titulu prvaka svijeta tražiti protiv Meksika. Brazilci su srećni zbog pobjede nad Srbijom.

"Srbija je odlična ekipa, držali su nas u stalnom šahu čak 20 minuta. Izvukli smo se iz njega tako što smo dali drugi gol. Srećni smo, jer smo svjesni da iz utakmice u utakmicu podižemo nivo igre", objasnio je defanzivac Fagner.

Bonus video: