Katarski šeici spremaju spektakularne objekte za SP 2022. godine

Katar će uložiti nestvarnih 140 milijardi dolara u infrastrukturu da bi boravak u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta bio nezaboravan.
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 12:28h

Nedavno je čitav fudbalski svijet potresla afera „Katargejt” koju je otkrio „Frans fudbal”, navodeći da je Katar kupio glasove kako bi dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Ali, prebogati šeici očito ne haju za to. Zemlja kojom vlada emir Hamad bin Kalifa Al Tani priprema najspektakularniji Mundijal svih vremena, o čemu najbolje govore cifre - Katar će uložiti nestvarnih 140 milijardi dolara u infrastrukturu da bi boravak u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta bio nezaboravan.

Najveći dio kolača, čak 45 milijardi, otići će na sasvim novi grad, Lusail Siti, koji će biti udaljen 15 kilometara od prijestonice Dohe. Na 38 kvadratnih kilometara biće smještene velelepne građevine, u kojima će moći da živi preko 200 hiljada ljudi.

Tu će biti sagrađen i stadion „Lusail ikonik”, kapaciteta 86.250 mjesta, na kojem će biti odigran i prvi i završni mečevi Mundijala.

Na aerodrom Hamad će otići dodatnih 17,5 milijardi, a u željezničku mrežu, puteve i novu luku u Dohi investiraće se nešto preko 65 milijardi „zelembaća”. Naravno, sve to će ostati kao trajna koristi za stanovnike Katara, a biće sagrađeno devet novih stadiona, dok će tri biti renovirana, što će koštati „tričavih” četiri milijarde.

Očito je da emirskoj porodici Al Tani, koja uz periode otomanske i britanske „pomoći” vlada zemljom skoro dva vijeka, novac ne predstavlja problem. Nepuna dva miliona stanovnika, među kojima je samo 20 odsto starosjedilaca, živi u blagostanju, jer je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, po podacima MMF-a, oko 106 hiljada dolara. Za poređenje, u Crnoj Gori je nepunih sedam hiljada.

Moć nafte je ogromna, zbog čega je „Frans fudbal” u dosijeu na 20 stranica napisao da je miris petrodolara opio članove Izvršnog odbora Fife, a sve potkrepljuje optužbama o kupovini glasova. U centru pažnje je bio predsjednik Uefe Mišel Platini, koji je, kako tvrdi francuski list, bio jedan od inicijatora da Katar dobije organizaciju Mundijala. Upleten je, navodno, i bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, koji se sumnjiči da je nagovarao Platinija da lobira za bogatu zemlju sa Bliskog istoka.

Katar je 2. decembra 2010. izabran za domaćina Mundijala, jer je dobio glasove 14 od 22 člana Izvršnog odbora Fife, a pobijedio je kandidature SAD, Australije, Južne Koreje i Japana.

Moguće je, ipak, da će etička komisija Svjetske fudbalske federacije preporučiti ponavljanje izbora za domaćina. Katar se, ipak, sprema kao da se ništa neće mijenjati...

Bonus video: