Derbi pod Goricom: Važan svaki bod

"Ne moram da naglašavam koliko bi nam značila pobjeda, u situaciji u kakvoj se nalaze mnogi klubovi, ali i ligi koja će biti neizvjesnija nego ikada do sada", rekao je Dragićević
3 komentar(a)
Čelik - Budućnost, Foto: Luka Zeković
Čelik - Budućnost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2013. 10:45h

Već na startu druge polusezone Budućnost igra utakmicu koja bi mogla da ima jak pshihološki efekat – eventualna pobjeda u derbiju protiv Čelika značila bi više od obična tri boda.

Naravno - jer je početak, jer je odmah derbi…

"Ne moram da naglašavam koliko bi nam značila pobjeda, u situaciji u kakvoj se nalaze mnogi klubovi, ali i ligi koja će biti neizvjesnija nego ikada do sada", rekao je Radisav Dragićević.

Trener Budućnost nije bio isključiv – niti će pobjeda značajnije približiti Podgoričane novoj tituli, niti bi ih neki drugi rezultat značajnije udaljio od tog cilja. Najvažnije je - strpljenje.

"Ono što pokušavam da usadim kod fudbalera jeste da poštuju svaki bod koji osvoje. Posebno u ovako neizvjesnoj i izjednačenoj ligi kakva nas očekuje na proljeće. Četiri tima će se boriti za titulu, malo ko spominje ekipe poput Grblja, Mladosti i Petrovca koje su se više pojačale od nas. Ako još znamo kako se pojačao posljednjeplasirani Lovćen, a da se na pretposljednjem mjestu nalazi nekadašnji šampion Zeta, onda je sve jasno kakva će se borba voditi i koliko će biti iznenađenja. Moramo da budemo strpljivi, jer nijedna utakmica me može da bude važnija od druge", poruka je Dragićevića.

Šampionat se, dakle, osvaja istrajnošću, jer je prošlo vrijeme (ako ga je ikada i bilo) kada je neka ekipa “pješke” dolazila do titule.

A šta znači rovovska borba za svaki dio terena (za svaki šut, za svaki gol) fudbaleri Budućnosti uvjeriće se danas protiv Čelika pod Goricom (14 sati). Ni u prvom dijelu sezone aktuelni šampion nije napravio veliku razliku u odnosu na konkurente kada je u pitanju kreacija, a biće još teže sada, kada nema glavnog kreativca – Dragana Boškovića.

"Gotovo sam siguran da će borbenost i želja odlučiti današnju utakmicu, posebno zbog vremenskih uslova kakvi vladaju ovih dana. Odlaskom Boškovića izgubili smo malo čistog fudbalskog kvaliteta i to moramo da nadoknadimo nekim drugim stvarima, kao što je zalaganje".

Otišao je Bošković, ali je došao Srđan Radonjić, jedan od najzaslužnijih fudbalera za osvojenu titulu prošle sezone. Dovoljno pojačanje da Podgoričani ne odstupe od svog sistema igre.

"Već dvije ili tri sezone igramo u istom sistemu: Uvijek sa dva napadača, većinom u formaciji 4-4-2. To je sistem koji su prihvatili igrači, ne samo oni na terenu, već i oni koji ulaze sa klupe. Dolaskom Radonjića vjerujem da ćemo dobiti na realizaciji".

Jedan od “tvrđih” mečeva Čelik i Budućnost odigrali su u prvom dijelu sezone u Nikšiću, kada je bilo 0:0.

"Završilo se bez golova, ali moramo da priznamo da su bili bolji od nas. Kako će se stvari odvijati sada to ćemo tek da vidimo, ali pokušaćemo da okrenemo stvari", zaključuje Dragićević.

Budućnost je oslabljena – nema lijevog beka Rista Radunovića, koji je duže povrijeđen, kao ni suspendovanog Flavija. Dvojici vrlo važnih fudbalera najvjerovatnije će se pridružiti i treći, napadač Stefan Mugoša, koji ima lakšu povredu, pa su male šanse da nastupi.

Respekt za Budućnost, ali…

Boljeg i atraktivnijeg protivnika fudbaleri Čelika nijesu mogli dobiti na otvaranju proljećnog dijela šampionata.

Izabranici Slavoljuba Bubanje sa prvom zvijezdom zimskog prelaznog roka Bratislavom Ristićem, stižu pod Goricu da pomrse račune domaćinu i opravdaju visoko proklamovane ambicije. Dakle, u sudaru dva tima koji gaje gotovo identične planove, ostaje da se vidi ko će se radovati nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

U svakom slučaju “metalurzi” respektuju rivala, ali ga se ne plaše…

"Sigurno da je prva utakmica ujedno i najteža. Zadovoljan sam što premijerni meč igramo na strani. Smatram da će Budućnost imati veći pritisak od nas. Podgoričani ne skrivaju ambicije, žele da osvoje oba trofeja. Međutim, imamo i mi svoj cilj i od njega ne odstupamo. Prvi put igramo protiv Budućnosti pod Goricom. Za nas je to čast, ali i velika obaveza. Ulogu favorita prepuštamo domaćinu, kojeg se ne plašimo. Moji momci imaju dovoljno motiva da se upuste u otvorenu borbu. Izuzetno cijenim igrače kao što su Adrović, Peković, Radonjić, ili mlađani Vukčević, Kalezić i ostali…Ipak, očekujem da pružimo više od maksimuma i da se sa prvog gostovanja vratimo neporaženi, što možemo smatrati uspjehom", rekao je Slavoljub Bubanja, najuspješni trener u prošloj godini.

Zbog kartona u timu Čelika neće biti defanzivca Aleksandra Dubljevića, odnosno Darka Zorića, koji pokušava da završi angažman u Rusiji.

BUDUĆNOST - ČELIK

Podgorica - Stadion pod Goricom. Sudija: Željko Radunović (Cetinje). Pomoćnici: Nikola Razić (Podgorica), Dejan Pajović (Cetinje). Početak u 14 časova.

Budućnost (4-4-2): Agović - Kamberović, Orahovac, Peković, Tomković - Kalezić, N. Vukčević, Golubović, M. Vukčević - Radonjić, Nikač (Adrović).

Čelik (4-3-1-2): Banović - Adrović, Đikanović, Vuković, Bulatović (Videkanić) - Kolev, Bulajić, Marjanović (Bakoč) - Ristić - Ivanović, Račić (Jovović).

Bonus video: