Svonsiju trofej na "Vembliju"

Svonsi je do sada podizao pehare u nižerazrednim engleskim ligama, kao i u Velsu, ali nikada do danas nije osjetio šta znači biti najbolji na „Vembliju”. Sad je pregazio Brentford (5:0)
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 18:33h

Bredford je posustao na posljednjem stepeniku, slava je rezervisana za Velšane - Svonsi je slavio u finalu Liga kupa sa čak 5:0 i osvojio prvi veliki trofej u istoriji.

Svonsi je do sada podizao pehare u nižerazrednim engleskim ligama, kao i u Velsu, ali nikada do danas nije osjetio šta znači biti najbolji na "Vembliju".

Ovaj meč će pamtiti i menadžer sastava sa "Libertija" Mihael Laudrup, koji je u prvoj sezoni u Premijer ligi prigrabio prvi trofej u karijeri.

"Kao igrač sam imao čast da osvajam trofeje sa velikanima u raznim zemljama. Svonsi nije tako moćan, ali je zato i ovaj momenat specijalan za mene. Kada sa malim klubom podignete pehar to je nešto nevjerovatno", rekao je Laudrup.

U londonskom hramu fudbala, pred 82.000 navijača, nije bilo dileme - Nejtan Dajer je donio prednost u 16, a Miću je do poluvremena udvostručio.

Ekstaza: Navijač Svonsija

Dajer je u trećem minutu nastavka opet pogodio, a onda je stvari u svoje ruke uzeo Džonatan de Guzman - Kanađanin je prvo pogodio iz penala (prethodno isključen golman Bredforda Met Djuk), a onda i u samom finišu za petardu.

Jedanaestercu je prethodila svađa De Guzmana i Dajera koji je tražio da šutira kako bi došao do het-trika, ali mu želja nije ispunjena.

Bredford, četvrtoligaš, na putu do finala je eliminisao tri premijerligaša - Vigan, Arsenal i Aston Vilu. Ovaj tim je prvi član Četvrte lige još od 1962. koji je igrao finale Liga kupa.

Svonsi je, s druge strane, upisao najubjedljiviju pobjedu u istoriji finala Liga kupa, ali i postao prvi tim koji je u meču za trofej postigao pet golova.

Engleski mediji su nakon meča Bredforda i Svonsija došli do zanimljivog podatka vezana za ova dva tima.

"Prije 13 godina, na gotovo isti ovaj datum, Svonsi se mučio sa Čester sitijem u Četvrtoj ligi. U tom trenutku je Bredford bio premijerligaš. Kako se vremena mijenjaju...", piše BBC.

Velšani su do sada najbliži velikom trofeju bili u FA kupu jer su dva puta (1926. i 1964. godine) zaustavljeni u polufinalu.

Galerija

Bonus video: