Belgija sa Engleskom: Čudan derbi u Kalinjingradu

U slučaju remija, u osminu finala s prve pozicije ide ekipa koja bude imala više "fer-plej poena", a možda na kraju bude odlučivao i žrijeb
0 komentar(a)
Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 10:14h

Čudan meč čeka Englesku i Belgiju u Kalinjingradu u posljednjem kolu grupe G.

Oba tima su sigurni učesnici osmine finala, odigrali su po dvije atraktivne utakmice, gotovo i da je potpuno svejedno da li će im rival u prvoj eliminacionoj rundi biti Kolumbija, Japan ili Senegal.

Čudan meč je, međutim, i zbog toga što će se na terenu naći dobro poznata lica sa klupske scene, iz Premijer lige. U sastavu Albiona isključivo su igrači iz engleskih klubova, a mnogi od njih su saigrači sa najvećim belgijskim zvijezdama - Edenom Azarom, Kevinom de Brujneom, Romeluom Lukakuom, Janom Fertongenom...

"Mislim da ću imati osjećaj da igram meč Premijer lige", rekao je Belgijanac Maruan Felaini, vezista Mančester junajteda.

"Biće zanimljivo, malo je i stvar prestiža, a šanse su 50-50".

Očekuje se, ipak, da selektor Belgije Roberto Martines odmori nekoliko prvotimaca, vjerovatno Azara i De Brujnea (Lukaku bi trebalo da preskoči meč zbog lakše povrede) nakon eksplozivnih, atraktivnih i efikasnih 180 minuta protiv Paname i Tunisa.

"Iako smo prošli grupu, ovo je realno naš prvi pravi test. Možemo, međutim, da budemo zadovoljni kako smo otvorili turnir i u kakvoj smo formi", kazao je Martines.

I dok se od Belgije očekivao napadački i atraktivan fudbal s obzirom na to kakav potencijal ima, Engleska je iznenadila energijom i stilom koji je pokazala na prve dvije utakmice. Nije to bila kalkulantska, spora, nadmena selekcija, već tim sa ofanzivnim stavom.

Iz takve igre tim Gareta Sautgejta je postigao osam golova, Hari Kejn je najbolji strijelac Mundijala sa pet pogodaka, pa se poslije dugo vremena i engleska fudbalska javnost ne bavi lošim, već dobrim stranama velikog takmičenja. Sautgejt će, poput Martinesa, vjerovatno osvježiti ekipu za duel sa Belgijom.

"Najvažniji mečevi za nas tek slijede, moramo da mislimo i na ono što nas čeka, a jedinstvo u timu je mnogo važno. Svi igrači moraju da osjete da su dio grupe", kazao je Sautgejt.

Poziv selektoru da odmori igrače koji su odigrali 180 minuta uputio je i Gari Nevil, nekadašnji učesnik velikih takmičenja.

"Iz iskustva znam da smo u drugoj fazi često bili umorni. Da smo, recimo, mečeve četvrtfinala dočekivali teških nogu. Garet je sada u odličnoj situaciji, morao bi da vodi računa o tome", kazao je Nevil.

Meč je čudan i zbog situacije na tabeli - Belgija i Engleska imaju po šest bodova i identičnu gol-razliku - 8:2.

Tako bi u slučaju remija o prvom mjestu, s obzirom na to da bi ekipe bile potpuno izjednačene, odlučivao fer-plej. Tačnije, prednost bi dobio tim sa manje žutih i crvenih kartona.

Pred međusobni okršaj Albion ima dva žuta kartona, jedan manje od "crvenih đavola". Ukoliko i u tom segmentu ekipe budu identične, odlučivaće žrijeb.

U istoj grupi, Panama i Tunis će se u Saransku oprostiti od Svjetskog prvenstva.

Bonus video: