Mitrović: Budućnost u blagoj prednosti

Jesenji prvak Sutjeska ima bod prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona Budućnost, dok Rudar zaostaje svega tri boda za liderom
83 pregleda 2 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2013. 10:07h

Da će borba za titulu u nastavku prvoligaške sezone (prvo proljećno kolo igra se u utorak) biti zanimljiva, pokazuje i površan pogled na tabelu.

Jesenji prvak Sutjeska ima bod prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona Budućnost, dok Rudar zaostaje svega tri boda za liderom.

Tu se, međutim, ne zatvara krug, jer ni četvrtoplasirani Čelik nije daleko od vrha - “metalurzi” imaju šest bodova manje od gradskog rivala.

A upravo neizvjesnost koju donosi trka za šampionski pehar biće vjerovatno i glavni adut domaćeg prvoligaškog takmičenja u nastavku prvenstvene trke...

Ali, ostaje da se vidi da li su svi kandidati za najviši plasman spremni da u jesenjem ritmu nastave i u naredna tri mjeseca.

"Nadam se da su se sve ekipe dobro spremile za predstojeću polusezonu, da su pripreme prošle u najboljem redu. Bez obzira na sve, Budućnost je prvi favorit za titulu, jer ima fudbalsko ime, a to nerijetko puno znači...Uz, to, dosta su dobili i povratkom Srđana Radonjića. Moja procjena je da će Budućnost, Rudar i Sutjeska voditi borbu za titulu, ali blagu prednost dajem aktuelnom šampionu. Gledajući sastave, Sutjeska se pojačala sa Ognjanovićem i još nekoliko iskusnih igrača, a trener Dragan Radojičić izvanredno radi sa ekipom. Rudar je takođe kandidat za prvo mjesto, ali se Budućnost ne smije otpisati iako ima mladu ekipu i trenera", rekao je Dimitrije Mitrović, nekadašnji trener Budućnosti i Mladosti....

Domaći prvoligaški klubovi opterećeni su velikom (hroničnom) besparicom, što dodatno utiče na ionako skroman kvalitet. Mitrović, međutim, posmatra situaciju na vedriji način...

"Mislim da mnogo potcjenjujemo domaću ligu. Prošle godine pratio sam derbi između Mogrena i Budućnosti koji se igrao na oranici, a potom u istom danu u večernjim časovima putem TV-prenosa posmatrao i okršaj Hajduka i Dinama koji se igrao na odličnom stadionu. No, u derbiju hrvatskog šampionata nije bilo mnogo pravog fudbala. Sa druge strane, bio sam potpuno zadovoljan našim derbijem. Igrao se brži fudbal, utakmica je bila sadržajnija, sa više šansi... A da imamo bolje uslove, odnosno da se utakmice igraju u ljepšem ambijentu, na boljim terenima i stadionima, sigurno da bi i kompletan utisak bio pozitivniji", smatra Mitrović.

Niko ne može da se otpiše

Zamiljiva će biti i borba za opstanak, a u najtežoj poziciji je fenjeraš Lovćen, koji sedam bodova zaostaje za pretposljednjom Zetom.

Cetinjski klub, koji je jesenas bio na rubu ponora zbog teške finansijske situacije, nije se oprostio od elite u godini velikog jubileja (stogodišnjice postojanja).

Jasno je, ipak, da će sudbina najstarijeg kluba u dobroj mjeri zavisiti od ishoda prvog proljećnog meča protiv Zete na Trešnjici.

Uz Zetu koja je sakupila 15 bodova u zoni baraža je i Mornar, koji ima dva boda više.

U teškoj poziciji je i devetoplasirano Jedinstvo, dok Mogren sa 22 boda, odnosno Petrovac (21) mirnije dočekuju proljeće.

U gornjem dijelu tabele su petoplasirani Grbalj i stepenik slabije kotirana Mladost, ekipe koje sanjaju evropske snove (oba tima plasirala su se u polufinale Kupa).

"Lovćen se pojačao, imaju novog trenera (Mojaša Radonjića), kao i puno novih fudbalera. Vidimo i da je u pripremnom periodu dobio skoro sve mečeve, tako da će odlučivati nijanse. Pojačale su sve ekipe iz donjeg dijela tabele. Vodiće se, dakle, grčevita borba za prvoligaški život do kraja sezone. Stoga, mislim da nema sigurnog kandidata za ispadanje", kaže Mitrović.

Parovi 18. kola

Utorak: Jedinstvo - Mogren, Sutjeska - Grbalj, Zeta - Lovćen, Mornar - Mladost, Rudar - Petrovac, Budućnost - Čelik.

Sve utakmice počinju u 14 časova.

Bonus video: