Slovenac Sulić uhapšen u Milanu

U Italiji je danas uhapšen državljanin Slovenije Admir Suljić, osumnjičen za namještanje rezultata fudbalskih utakmica
85 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Bušković, hapšenje, Foto: Vesko Belojević
Ivan Bušković, hapšenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.02.2013. 11:03h

U Italiji je danas uhapšen državljanin Slovenije Admir Suljić, osumnjičen za namještanje rezultata fudbalskih utakmica.

U saopštenju policije navodi se da je Suljić uhapšen na aerodromu u Milanu, kada je doputovao iz Singapura.

Suljića traži pravosuđe u Kremoni zbog istrage o masovnom namještanju utakmica, tokom koje je uhapšeno više od 50 osoba, a pod istragom je više od 150 osoba.

U saopštenju se navodi da je Suljić u bjekstvu od decembra 2011. godine i da je "ključna" osoba u operaciji "Poslednja opklada".

Dodaje se da je Slovenac određeno vrijeme proveo u Singapuru, gde je sarađivao sa ljudima za koje se vjeruje da su vođe organizacije koja učestvuje u namještanju utakmica.

Italijanska policija navela je da je Suljić namjeravao da se preda, jer on suočava sa optužbama za zločinačko udruživanje i prevare u sportu.

Generalni sekretar Interpola Ronald Nobl rekao je da je policija u Singapuru obavijestila italijanske vlasti da osumnjičeni za namještanje utakmica avionom putuje u Milano.

Nobl je istakao da Suljića traže u Italiji jer navodno radi za biznismena iz Singapura Dan Tana, za kojim su italijanske vlasti izdale nalog za hapšenje.

On je dodao da bi hapšenje bilo "važno jer cio svijet vjeruje da predstavnici zakona ne mogu da pobijede tu kriminalnu organizaciju i da su Tan i njegovi saradnici nedodirljivi, da su iznad zakona".

Tan je optužen da je vođa kriminalne organizacije koja je zaradila milione dolara na namještene utakmice u italijanskom fudbalu.

Italijanske vlasti ne mogu da ga uhapse, jer nalog za hapšenje ne može da mu bude uručen u Aziji.

"Poštovaćemo zakon. Nadam se da će osumnjičeni sarađivati i da će nam reći sve što zna", rekao je Noble.

Nobl je rekao da je svjestan kritika na račun vlasti u Singapuru jer nije uhapsila Tana, ali da su tamošnje vlasti "uzdržane" jer moraju da poštuju svoje zakone i mogu da preduzmu nešto tek kada dobiju dovoljno dokaza".

Policija u Singapuru saopštila je da razmatra informacije koje je povodom Tanovog slučaja dobila od italijanskih vlasti, prije nego što odluči šta će da preduzme.

U saopštenju se ističe da će se četiri službenika policije i Biroa za istraživanje korupcije priključiti Interpolovoj Svjetskoj radnoj grupi koja se bori protiv namještanja utakmica.

Bonus video: