Srbija ili Brazil, partija "do golih kraljeva": Dva puta vode iz Moskve

Zadatak težak, da nije mogao biti teži, ali izabranicima Mladena Krstajića niko ne može da oduzme nadu
73 pregleda 6 komentar(a)
Srbija, Foto: Reuters
Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2018. 12:27h

Dva puta vode iz Moskve, sa stadiona Spartaka.

Jedan ka Beogradu, drugi ka unutrašnjosti Rusije - Kazanju ili Samari.

U brazilskom slučaju - jedan nazad ka Rio de Žaneiru, drugi naprijed, ka osmini finala.

Brazil i Srbija večeras na “Otvorenoj areni” u Moskvi (“Atkritije”) igraju utakmicu kojom će konačno biti otvorene sve karte u grupi E - neko će se plasirati dalje, a neko će morati kući, osim u slučaju da otpisana Kostarika iznenadi Švajcarsku i slavi barem sa dva gola razlike. U tom slučaju remi bi podmirio i “orlove” i “karioke”.

Kako se takva računica mjeri samo teorijom, Srbi i Brazilci zaigraće večeras u Moskvi partiju “do golih kraljeva”, ne uzdajući se u pomoć treće reprezentacije.

Brazilcima je za prolaz dovoljan i bod, dok Srbiji igra samo pobjeda protiv petostrukog svjetskog prvaka i najtrofejnije fudbalske nacije.

Zadatak težak, da nije mogao biti teži, ali izabranicima Mladena Krstajića niko ne može da oduzme nadu.

"U situaciji smo da nam je potrebna pobjeda protiv prvog favorita grupe i cijelog prvenstva. Ništa u životu nije nemoguće ili neostvarivo, zato ćemo pokušati da ih iznenadimo i osvojimo sva tri boda. Brazil je izuzetna reprezentacija i respektujemo njihov status favorita, ali imaju i oni slabosti koje ćemo pokušati da iskoristimo", poruka je Krstajića pred odlučujući duel na sjeverozapadu Moskve.

Brazilci, koji su status prvog favorita za osvajanje Mundijala zaslužili fantastičnim partijama u kvalifikacijama i pripremnom periodu, “prizemljeni” su odmah po dolasku u Rusiju, gdje ih je prvo sasjekla Švajcarska (1:1), a onda namučila i Kostarika, koji su slomili tek u nadoknadi vremena (2:0).

Navijači “karioka” stoga se nadaju da najbolje od Brazilaca tek slijedi, jer igrama u prva dva kola nisu opravdali rejting i očekivanja.

"Jedna od dvije velike ekipe završiće takmičenje, mi ćemo uraditi sve da ga nastavimo", kazao je selektor Brazilaca Tite, koji je novinarima juče na pres-konferenciji izdiktirao tim.

On je isti kao protiv Kostarike prije četiri dana - Alison, Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo, Kazemiro, Vilijan, Paulinjo, Kutinjo, Nejmar, Gabrijel Žezus.

"Srbija ima opasne napadačke karakteristike u prekidima i šesnaestercu, mnogo tehnički darovitih igrača. Mi moramo da izbjegnemo da ulazimo u fizičku borbu, da pravimo faulove u opasnoj zoni", dodao je Tite.

U potpuno različitoj atmosferi i raspoloženjima dva tima dočekuju današnji duel.

Dok su u taboru Srbije trošili ogromnu energiju razglabajući o nedosuđenom penalu protiv Švajcarske (“organizovana pljačka Fife”, grmio je predsjednik Saveza Slaviša Kokeza, “poslao bih sudiju u Hag”, izjavio je selektor Krstajić), ali i o političkim konotacijama koje je sa sobom nosio duel protiv igrača rođenih ili porijeklom sa Kosovam, Brazilci su se u apsolutnom miru svog kampa u Sočiju pripremali za ovaj duel, bez tenzija i velikih riječi.

"Nije lako, svi očekuju od nas da redom pobjeđujemo i igramo dobro, ali naši protivnici su dobro pripremljeni da nas neutrališu. Mi želimo da napredujemo kako odmiče turnir", kazao je desni bek Korintijansa Fagner.

Srbija juri veliko iznenađenje - ali ne bi bilo prvo na Mundijalu...

"Vjerujem da možemo, ubijeđen sam. Brazilci ne znaju da igraju na bod. Mi ćemo da igramo, pa neka probaju da nas pobijede. Probaćemo i mi njih. Bilo je utakmica u kojima sam se vraćao iz mrtvih i to mi je pomoglo. Ako uđemo u meč da stvarno vjerujemo - pobijedićemo", kazao je kapiten Srbije Aleksandar Kolarov.

Bonus video: