Klasik začinjen sa 11 evropskih titula

Milan i Barselona drugu godinu zaredom igraju u nokaut fazi Lige šampiona (španski tim prošle godine slavio u četvrtfinalu)
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 13:33h

Milan će bez lidera Marija Balotelija, koji nema pravo nastupa u Ligi šampiona jer je već nastupao za Mančester siti ove sezone, pokušati da uradi ono što je po mnogima nemoguća misija - da u ovako ranom periodu nokaut faze u elitnom takmičenju eliminiše Barselonu.

Koliko težak posao čeka „rosonere” u sudaru sa katalonskim velikanom govori podatak da je Barsa posljednji put u Ligi šampiona eliminisana prije polufinala još u sezoni 2006/07.

Tada je koban za "blaugranu" bio Liverpul sa Rafaelom Benitesom u osmini finala, a posljednjih pet sezona Barselona je dva puta stizala do trofeja i tri puta je stopirana u polufinalu...

Večeras će na "San Siru" u igri biti čak 11 titula prvaka Evrope (Milan ima sedam), ali se spektakl očekuje i u Istanbulu - Galatasaraj sa bivšim osvajačima ovog takmičenja Veslijem Snajderom i Didijeom Drogbom u timu dočekuje uzdrmani Šalke.

BERLUSKONI ima lijek za Mesija

Predsjednik Milana Silvio Berluskoni ima pravo da radi šta god poželi u klubu, pa je po ko zna koji put za sve ove godine pokušao da "nauči" trenera Masimilijana Alegrija kako da zaustavi Lionela Mesija.

"Sali Muntari i Matje Flamini su pravi ljudi koji bi u igri jedan na jedan mogli da zaustave Argentinca. Moramo da ga isključimo iz igre", rekao je Berluskoni.

Alegri je nakon Berluskonijeve izjave pokazao koliko cijeni nadređenog.

"Pričao sam sa predsjednikom o načinu igre. Kao i uvijek, Berluskoni je dao jasne ideje koje samo govore koliko poznaje fudbal. Pokušaću da postavim dobru taktiku, a rezultat će pokazati da li je prava", kazao je Alegri.

Da li je Mesija moguće zaustaviti? To pitanje je postavljeno i treneru Juventusa Antoniju Konteu.

"Moguće je, ali samo s pištoljem u rukama", istakao je Konte.

MILAN slavio samo jednom od 1994. godine

Milan i Barselona drugu godinu zaredom igraju u nokaut fazi Lige šampiona (španski tim prošle godine slavio u četvrtfinalu).

Prošle godine je na "San Siru" bilo 0:0, a domaćin ne bi imao ništa protiv ni da sada bude isto, jer bi sačuvao šanse za revanš.

"Bilo bi idealno da slavimo bez primljenog gola, ali to nije tako jednostavno. Moramo da onemogućimo Barsu da dominira s loptom u nogama, jer je tada najopasnija. Međutim, znamo da igramo protiv najbolje ekipe na planeti, neće biti lako ispuniti sve ciljeve", pojasnio je Alegri.

Tradicija, kao i kvalitet, jasno govori da je favorit Barselona. Naime, milanski klub je od finala Kupa šampiona iz 1994. godine (4:0, treći gol dao Dejan Savićević) slavio samo jednom u deset međusobnim duela, i to 2004. Barsa je neporažena protiv "rosonera" u posljednjih sedam utakmica.

POVRATNIK Ćavi: Milan je uvijek izazov za nas

Barselona će večeras biti jača i za Ćavija Ernandesa, koji se oporavio od povrede, ali neće biti Davida Vilje...

"Milan je uvijek izazov, bez obzira na to u kakvom je sastavu. Naš protivnik ima sedam trofeja, pisao je istoriju u ovom takmičenju i uvijek je opasan, pogotovo na svom terenu", rekao je Ćavi.

A prvi pomoćnik Tita Vilanove, Đordi Roura, sinoć je na konferenciji za medije u Milanu pojasnio da je njegov tim u ovom trenutku jači.

"Proučili smo dobro igru Milana, ali je to mnogo drugačija ekipa nego prošle godine. Favoriti smo, ali kada dolazite na ovaj stadion znate da morate da prođete kroz pakao da biste slavili. Spremni smo na sve, znamo da će biti velika borba", istakao je Roura.

TERIM: Šalke je ranjeni lav

Šanse Galatasaraja u dvomeču sa Šalkeom naglo su porasle u januarskom prelaznom roku kada su u Istanbul stigli Snajder i Drogba.

Takođe, jačanje igračkog kadra Galate se poklopilo sa padom forme "kraljevsko-plavih".

"Mediji predstavljaju Šalke kao slabu ekipu. Ali, vjerujte, znam dobro da to može da bude samo varka, iako izgleda da su u krizi. Prije bih rekao da je Šalke ranjeni lav, a on je tada najopasniji", rekao je trener turskog tima Fatih Terim i dodao da još razmišlja da li da pruži šansu Drogbi od prvog minuta.

"Odluku ću donijeti poslije posljednjeg treninga. Njegovo iskustvo nam je potrebno, ali ipak je do sada odigrao svega pola sata za nas. Vidjećemo...", ostao je tajanstven Terim. U tim Šalkea se vraća oporavljeni Klas-Jan Huntelar, a o šansama u Istanbulu je govorio novajlija Mišel Bastos.

"Sposobni smo za rješavanje problema u kojima se nalazimo. Očekujem reakciju već u prvom meču protiv Galatasaraja", rekao je 29-godišnji Brazilac.

MILAN - BARSELONA

Milano - Stadion "San Siro". Kapacitet: 80.018. Sudija: Kreg Tomson (Škotska). Početak u 20.45.

Milan (4-2-1-3): Abijati - Abate, Sapata, Mekses, Konstant - Montolivo, Ambrozini, Muntari - Boateng, Pacini, El Šaravi.

Barselona (4-3-3): Valdes - Dani Alveš, Pike, Pujol, Alba - Ćavi, Buskets, Fabregas - Pedro, Mesi, Inijesta.

GALATASARAJ - ŠALKE

Istanbul - "Turk Telekom arena”. Kapacitet: 52.652. Sudija: Vili Kolum (Škotska). Početak u 20.45.

Galatasaraj (4-3-1-2): Muslera - Ebue, Nunkeu, Semih Kaja, Rijera - Hamit Altintop, Felipe Melo, Selčuk Inan - Snajder - Drogba, Burak Jilmaz.

Šalke (4-2-3-1): Unerstal - Hoger, Hevedes, Matip, Fuhs - Džons, Nojštader - Farfan, Draksler, Bastos - Huntelar.

Galerija

Bonus video: