Švajcarska sa Kostarikom: "Sajdžije" mogu da biraju

Švajcarci pred meč sa Kostarikom (20 časova) znaju da im remi donosi osminu finala. Pobjedom bi možda bili prvi u grupi, ali da li to i žele?
0 komentar(a)
Vladimir Petković Švajcarska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Vladimir Petković Švajcarska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2018. 09:29h

Švajcarskoj je gol Džerdana Šaćirija vrijedan tri boda u finišu kontroverznog duela sa Srbijom donio mir koji joj omogućava da se bavi kalkulacijama u posljednjem kolu grupe E.

Pred duel sa Kostarikom U Nižnji Novgorodu (20 časova) tim Vladimira Petkovića zna da mu remi sigurno donosi plasman u osminu finala, a mogao bi i da izgubi ako Srbija ne savlada Brazil.

"Želimo da budemo prvi i da tako pokažemo snagu", poručio je Šaćiri, junak pobjede nad Srbijom u drugom kolu.

"Nismo izgubili od Brazila, pobijedili smo Srbiju... Prirodno je da ciljamo prvu poziciju u grupi", istakao je krilni napadač Stouka, novog člana engleskog Čempionšipa.

Ali, koliko to prvo mjesto u stvari može da donese? Švajcarci će to znati dva sata pred duel sa Kostarikom, tačnije kada se završe mečevi u grupi F (Južna Koreja - Njemačka, Meksiko - Švedska).

Švajcarci bi tada imali i opciju i da biraju rivala u osmini finala iz grupe u kojoj se za dvije pozicije bore tri ekipe (Meksikanci, Njemci i Šveđani).

"Ako budemo igrali kao u prva dva meča, mislim da ne postoji nijedan razlog da se plašimo bilo koga", ističe iskusni desni bek Stefan Lihtštajner, koji je zajedno sa Šaćirijem i Granitom Džakom novčano kažnjen zbog provokativnog slavlja pogotka u utakmici sa Srbijom.

Kostarika je eliminisana nakon dva poraza i ima samo jednu obavezu - da za kraj pokuša da osvoji koji bod.

"Nismo bili na nivou ekipe koja je na SP prije četiri godine igrala četvrtfinale. U nekim utakmicama ste prinuđeni da branite, ali mislim da smo morali bolje na otvaranju protiv Srbije. Švajcarska? Očekujem od moje ekipe da na pravi način završi takmičenje", istakao je selektor Kostarike Oskar Ramires.

Švajcarska će biti prva ako pobijedi Kostariku većom razlikom od one kojom bi eventualno Brazil savladao Srbiju ("karioke" trenutno imaju za jedan gol bolju gol-razliku).

S prve pozicije ide u osminu finala i u slučaju da trijumfuje, a da Brazilci ne savladaju Srbiju...

Bonus video: