“Ribari” za istoriju, Hrvati za prestiž

Samo ubjedljiv poraz mogao bi da odvoji "vatrene" od 1. mjesta. Zlatko Dalić kombinuje tim, Islanđani vjeruju u čudo
1 komentar(a)
Zlatko Dalić, Foto: Reuters
Zlatko Dalić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2018. 16:42h

Island je najmanja zemlja koja je igrala na Svjetskom prvenstvu, a danas želi da produži san - da postane najmanja zemlja koja je igrala nokaut fazu Mundijala.

Komplikovan zadatak čeka “ribare”, dijelom i zbog toga što ne zavisi sve od njih. Potrebna im je pobjeda nad moćnom Hrvatskom, večeras u Rostovu na Donu (20 sati), ali i remi u drugom meču grupe između Argentine i Nigerije.

U slučaju da slave Argentinci, ta pobjeda ne smije da bude mnogo ubjedljivija od eventualnog trijumfa “ribara”. Pobjeda Nigerijaca bi, s druge strane, automatski eliminisala Islanđane. Kako god, oni se nadaju...

"Znamo da Hrvatska u ovom trenutku ima jednu od najboljih reprezentacija na svijetu - jaka je prema naprijed, jaka je i u odbrani i mnogo ju je teško probiti. Mi, međutim, nemamo šta da izgubimo. Nadamo se pobjedi i dobrom rezultatu iz druge utakmice. To je fudbal i sve je moguće - kazao je najbolji islandski igrač, jedina prava zvijezda u timu Gilfi Sigurđson.

Na ruku Islanđanima ide i situacija u kojoj se nalazi Hrvatska - nakon raskošnih predstava protiv Argentine i Nigerije (dvije pobjede, gol-razlika 5:0) i prolaska u osminu finala, selektor Zlatko Dalić odmoriće glavne igrače iz prve postave.

“Vatreni”, koje samo ubjedljiv poraz može da odvoji od prvog mjesta, počeće bez Luke Modrića, Ivana Rakitića, Dejana Lovrena, Marija Mandžukića...

Iako je takva odluka, donesena još nakon prošlog meča, naišla na osudu u argentinskom i nigerijskom taboru, Dalić se ne opterećuje:

- Ne zanima me i ne pratim što pričaju. Da nismo pobijedili dvije utakmice, niko nas ne bi slušao šta pričamo. Spremamo se kao za svaku utakmicu, želimo da pobijedimo i mislim da smo spremni za to. Ne znam šta komentišu Argentinci, mi vodimo računa o sebi - kazao je Dalić.

Hrvati već razmišljaju o osmini finala, ali i dalje od toga - mediji porede ovu generaciju sa legendarnom iz 1998. godine, koja je osvojila treće mjesto na Mundijalu u Francuskoj.

- Sve je danas puno drugačije nego 1998. Imamo sjajne igrače, kao i tada - igraju čak i u većim klubovima, poput Reala, Barselone, Juventusa. Možda je to mala prednost, ali fudbal je napredovao i upoređivanja nisu moguća. Za sve nas je 1998. predivna uspomena. Želimo da se približimo, ali idemo korak po korak - kazao je Dalić.

Bonus video: