U Budvi nema fudbalske euforije: Uglavnom se prate mečevi Srbije i Rusije

Ruski turisti iz Sankt Peterburga, Dmitrij i Olga, kažu da je dobro što je svjetsko prvenstvo baš u ovom trenutku. "Jer osim što dovodi mnogo stranih turista u Rusiju, baca politiku u drugi plan", smatra Dmitrij
82 pregleda 7 komentar(a)
Navijači Srbije, Foto: Reuters
Navijači Srbije, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2018. 16:39h

Za razliku od Podgorice, gdje se u gotovo svim lokalima prati Svjetsko prvenstvo i često bučno navija, u Budvi, gdje je sve podređeno turističkoj sezoni, nema fudbalske euforije. Uglavnom se prate utakmice Rusije i Srbije, odakle dolazi najviše turista, a kako na prvenstvu nema crnogorske reprezentacije, mještani najčešće navijaju za komšije.

U obilasku središta Budve ne nailazimo na znake fudbalske groznice, navijačka obilježja, zastave ili velika platna za direktne TV prenose utakmica. A to je taman po ukusu onih kojima fudbal nije "najvažnija sporedna stvar na svijetu".

"Ne pratim jer ne razumijem ljude koji mogu da provedu toliko vremena ispred televizora, zamlaćujući se i gledajući nešto od čega nemaju koristi. To je za mene gubljenje vremena. Ima toliko bitnijih stvari u životu, vjerujte dugo nisam uključio televizor", kaže Blažo.

Među brojnijima, koji redovno prate Svjetsko prvenstvo su Dejan i Miloš.

"Pratim prvenstvo kad god obaveze dopuste, uglavnom gledam prenos kod kuće, iako ima prenosa i u lokalima jer se ugostitelji trude da iskoriste prvenstvo i privuku goste. A navijam za Srbiju i Hrvatsku. Nemamo za koga drugog kad ne igra naša reprezentacija", kaže Dejan koji tipuje da se Urugvaj nađe među tri prvoplasirana tima.

"Moja prognoza je da će u finalu igrati Hrvatska. Ja iz svega srca navijam za Hrvatsku", dodaje Miloš.

Rijetki kafei uz Slovensku obalu imaju reklamu kojom pozivaju turiste na prenos utakmica i to su uglavnom one ruske reprezentacije, jer su Rusi i dalje najbrojniji strani gosti na Budvanskoj rivijeri.

Ugostitelj Neno potvrđuje da većina turista ne želi da začini odmor fudbalom:

"Traže da gledaju utakmice, ali ne u mjeri koju smo očekivali. Došli su ljudi da odmaraju i uživaju, i vrlo mali broj njih traži da gleda prenos. Uglavnom to traže Rusi kad igra njihova reprezentacija, ostali baš i ne", navodi.

A ruski turisti iz Sankt Peterburga, Dmitrij i Olga, kažu da je dobro što je svjetsko prvenstvo baš u ovom trenutku.

"Jer osim što dovodi mnogo stranih turista u Rusiju, baca politiku u drugi plan", smatra Dmitrij.

U kladionicama koje smo obišli uglavnom nema gužve, iako na prijemu tiketa kažu da je od početka Svjetskog prvenstva povećano interesovanje onih koji uplaćuju pokušavajući da zarade od fudbalskog znanja ili sreće. Za sada su favoriti Španija i Portugal, sa kvotama 1:40 i 1:7.

Kada se zaposlila u kladionici uoči prvenstva, Milica je počela i da gleda fudbalske utakmice i analizira igru:

"Engleska je rezultatom sa Panamom od 6:1 iznenadila, iako je kolijevka fudbala. U Argentini je promjena generacija, pa su bili iznenađeni izgubljenom utakmicom od Hrvatske. Gledam i ove iz regiona, navijam za Srbiju, ali bogami ne znam koliko može dalje; Hrvatska vrlo interesantno igra, u utakmici sa Argentinom kao da je lopta skakala s kraja na kraj."

Uz to Milica svjetsko prvenstvo koristi i za učenje o svjetskim kulturama i geografiji.

"Uz fudbal učim i geografiju, saznajem odakle imena zemljama poput Urugvaja ili Paname. Urugvaj je, na primjer, dobio ime po istoimenoj rijeci, a njeno ime je za domorodačke narode značilo 'rijeka različitih boja'. Prevodim mnogo toga što čujem na utakmici, svašta ja tu naučim", kaže.

No, kako je do kraja prvenstva ostalo još dvadesetak dana, prava fudbalska groznica tek se očekuje.

Bonus video: