Peruanci se oprostili pobjedom, "kenguri" porazom

Prvi mundijalski trijumf (2:0) stigao je prekasno za momke Rikarda Gareke, koji se vraćaju kući kao trećeplasirani u grupi B, sa tri osvojena boda.
241 pregleda 0 komentar(a)
Peru, Foto: Reuters
Peru, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2018. 16:10h

Dobra igra i nesrećan poraz od Danske, kao i odličan otpor favorizovanim Franuzima, očigledno nisu bili slučajni - Perunaci su još jednom pokazali da nisu zalutali u Rusiju, pobjedom protiv Australije u Sočiju (2:0).

Prvi mundijalski trijumf stigao je, međutim, prekasno za momke Rikarda Gareke, koji se vraćaju kući kao trećeplasirani u grupi B, sa tri osvojena boda.

"Srećni smo i ponosni, ponajviše zbog naših navijača, koji su prešli nestvaran put da bi nas gledali i navijali za nas. Barem smo im podarili jednu pobjedu", kazao je Andre Kariljo, strijelac prvog gola.

Vraća se kući i u Australija, i to kao posljednja, sa bodom i bez pobjede, iako je prije današnje utalmice imala teoretsku šansu da se plasira dalje.

Francuzi i Danci su, međutim, "podesili" remi, pa bi izabranicima Berta van Marvajka bila uzaludna i pobjeda.

"Bilo je zadovoljsto raditi sa ovim momcima. Imali smo smo sjajnih perioda na Mundijalu, možda smo zaslužili i više, ali to je sada prošlost", kazao je Van Marvajk, koji napušta klupu Australije.

Teško su mogli do nje, iako su bolje počeli, jer ih je već u 18. minutu "presjekao" gol Karilja - fudbaler Votforda sjajno je volejom iz trka poslao loptu u suprotni ugao nakon ubacivanja kapitena Paola Gerera.

Kapiten "inka", koji nije ni trebao da putuje na Mundijal (dozvoljeno mu u posljednjem trenutku nakon pada na doping testu), u 50. minutu je zavšro sve sam - lijepo je proslijedio loptu u mrežu za 2:0,. pa Rusiju napušta sa jednim golom na kontu.

AUSTRALIJA - PERU 0:2

Soči - Olimpijski stadion "Fišt". Sudija: Sergej Karašev (Rusija). Strijelci: Kariljo u 18. i Gerero u 50. minutu. Žuti kartoni: Jedinak, Arzani, Rogić, Miligam (Australija), Jotun, Hurtado (Peru).

Australija: Rajan, Behić, Miligan, Seinsburi, Rizdon, Muj, Jedinak, Kruse (58. Arzani), Rogić (72. Irvajn), Leki, Jurić (53. Kejhil).

Peru: Galese, Trauko, Santamarija, Ramos, Advinkula, Jotun (46. Akvino), Tapija-Flores (63. Hurtado), Kueva, Kariljo (79. Kartagena), Gerero.

Bonus video: