Cijeli svijet okrenut ka Madridu

Real u veliki derbi ulazi kao trećeplasirana ekipa Primere, Junajted kao apsolutni lider u Premijer ligi, ali malo ko vjeruje da bi po tome moglo da se nasluti ko je favorit
8 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 13:53h

Dileme nema - Real Madrid i Mančester junajted igraju najspektakularniji dvomeč u osmini finala Lige šampiona...

"Real protiv Mančestera? To je najveći mogući meč u ovom trenutku. Za nas čak i veći od eventualne utakmice sa Barselonom", rekao je ser Aleks Ferguson i valjda najbolje odslikao šta se očekuje od "merengesa” i "crvenih đavola”.

Real u veliki derbi ulazi kao trećeplasirana ekipa Primere, Junajted kao apsolutni lider u Premijer ligi, ali malo ko vjeruje da bi po tome moglo da se nasluti ko je favorit.

FERGIJEVA misterija: Kako nadmudriti Specijalnog?

Ferguson i Žoze Murinjo znaju bukvalno sve jedan o drugom, bezbroj puta su to i javno istakli (takođe i da izuzetno cijene jedan dtugoga), a Škot je bio najiskreniji kada je rekao:

"S Murinjom morate da budete spremni na sve. Jednostavno nikada ne smijete da pomislite da više nema čime da vas iznenadi"; rekao je Ferguson.

A kada se pogleda istorija ova dva stručnjaka, jasno je na šta je menadžer "đavola” i mislio - Murinjo ga je u 14 međusobnih mečeva savladao šest puta, isto toliko utakmica je završeno bez pobjednika, dok je Portugalac izgubio samo dva puta.

Njih dvojicu veže i isti broj trofeja u Ligi šampiona (po dva), ali i prijateljstvo koje je nastalo dok je Murinjo vodio Čelzi.

"Ovo je nešto drugo, Liga šampiona je najveći izazov za sve nas. Igramo za grb kluba, za istoriju i ništa ne može biti važnije od toga. Ni Žoze ni ja nismo u prvom planu", kazao je menadžer Junajteda.

MURINJO: Ne preuzimam Junajted

U moru pitanja upućenih Murinju na konferenciji za medije provuklo se i ono da li će naslijediti Fergusona na klupi Mančestera.

"Neću ga zamijeniti. Zašto? Zato što ćemo istovremeno završiti karijeru - on sa 90, a ja sa 70 godina", rekao je u svom stilu trener Reala, a onda i dodao da je povratak na Ostrvo realan.

"Mislim da je Premijer liga moj naredni korak".

Onda je došlo vrijeme i da se priča o večerašnjem spektaklu.

"Ovo su najlakši mečevi za trenera, jer mu ne treba ništa posebno kako bi motivisao ekipu. Mi smo ove sezone imali veliki problem s motivacijom, zato smo i izgubili mnogo bodova protiv malih protivnika. U Ligi šampiona je drugačije, znamo da igraju samo najbolji", dodao je Murinjo.

Dva kluba veže i Kristijano Ronaldo od kojeg se očekuje da napravi razliku u korist "kraljevskog kluba”.

"Vodio sam veliki broj fenomenalnih igrača, ali mislim da se nijedan neće naljutiti ako kažem ovo: „Kristijano je najbolji fudbaler kojeg sam ikada trenirao”. Ima igrača koji su mi više pri srcu, ali on je s druge planete", rekao je Murinjo.

LUĆESKU: Znam kako je Borusija moćna

Koliki je udarac za Šahtjor odlazak Vilijana u Anži vidjeće se u dvomeču sa šampionom Njemačke - u Donjeck stiže Borusija Dortmund.

"Sjetite se u kakvoj je grupi Borusija bila prva. Taj podatak vam daje ideju o snazi te ekipe, a vjerujte da dobro znam protiv koga igramo. Gledajući Borusiju, vidite šta je fudbalska perfekcija - nema mnogo zvijezda, ali igra zaista vrhunski", rekao je trener "rudara” Mirćea Lućesku.

S druge strane, Jirgen Klop je odavno sve podredio Ligi šampiona gdje su ambicije velike.

"Interesuju nas samo velike stvari. Ne želimo da u ovom takmičenju budemo samo epizodisti", jasan je Klop.

REAL M. - MANČESTER J.

Madrid - Stadion "Santjago Bernabeu”. Kapacitet: 85.454. Sudija: Feliks Brih (Njemačka).

Real Madrid (4-2-3-1): Dijego Lopes - Arbeloa, Pepe, Serhio Ramos, Koentrao - Kedira, Alonso - Di Marija, Ozil, Kristijano Ronaldo - Benzema.

Mančester junajted (4-2-3-1): De Hea - Rafael, Ferdinand, Vidić, Evra - Kerik, Kleverli - Valensija, Runi, Kagava - Van Persi.

ŠAHTJOR - BORUSIJA D.

Donjeck - Stadion "Donbas arena”. Kapacitet: 52.187. Sudija: Hauard Veb (Engleska).

Šahtjor (4-2-3-1): Pjatov - Srna, Čigrinskij, Rakitskij, Rac - Hubšman, Fernandinjo - Tešeira, Mhitarjan, Daglas Kosta - Luiz Adrijano.

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer - Bender, Šahin - Blaščikovski, Gece, Rojs - Levandovski.

Galerija

Bonus video: