Kakva drama - Španija uz pomoć VAR-a do 1. mjesta u grupi

Pogodak za remi postigao Aspas u 93. minutu, a kako je u isto vrijeme Iran izjednačio protiv Portugala, “crvena furija” prva u grupi zbog većeg broja postignutih golova. Španija protiv Rusije u osmini finala
0 komentar(a)
Španija, Foto: Reuters
Španija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2018. 20:57h

Španija je preživjela dramu, do izjednačenja došla u 93. minutu, a kako je u tim trenucima Iran izjednačio protiv Portugala u Saransku, fantastičan gol Aspasa petom donio joj je prvo mjesto u grupi!

Njen protivnik u osmini finala biće Rusija - spektakularan duel zakazan je za nedjelju, 1. jula, na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi.

Iako je prije početka trećeg kruga takmičenja u grupi B Maroko bio jedini eliminisan, njegovi fudbaleri počeli su meč sa Španijom kao da im od njega životi zavise.

Napravili su bezbroj izuzetno grubih faulova, gotovo svaki kontakt bio je na ivici žutog kartona (dobili su ih čak četiri u prvom poluvremenu), a onda su dočekali kardinalnu grešku, tačnije nesporazum Andresa Inijeste i Đerara Pikea - Halib Butaib je u 14. minutu ukrao loptu, stuštio se sam ka golu i šutirao kroz noge nemoćnog Davida de Hee.

Pet minuta kasnije konstantni napadi Španaca urodili su plodom - Inijesta je poput metka prošao kroz šesnaesterac, vratio loptu Isku, a ovaj je zakucao pod prečku.

“Crvena furija” je u stilu nadimka odigrala i nastavak prvog poluvremena, ali najbolju priliku ipak su imali Marokanci u 25. minutu - još jedna nesmotrenost odbrane Španije, Butaib je najbliži golu primio loptu iz auta, ponovo sam došao do De Hee, ali je ovog puta golman Mančester junajteda izašao kao pobjednik.

I u drugom poluvremenu Maroko je prvi priprijetio - u 55. minutu Amrabat je fantastično šutirao, De Hea bio nemoćan, ali je lopta zaljuljala prečku i odbila se u polje.

Prvu veliku šansu u nastavku Španci su imali preko Iska, koji je u 62. minutu šutirao glavom, ali je protivnički igrač odbio loptu sa gol-linije.

Samo minut kasnije nova šansa, ponovo glavom - poslije kornera najviši u skoku bio je Pike, ali je lopta za koji centimetar prošla pored spoljne strane stative.

Nakon toga napadi Španije postali su jalovi, sa puno nekonkretnih dodavanja, da bi u 81. minutu stigla kazna. Trener Maroka Arv Renar je pogodio sa izmjenom, pa se u strijelce upisao igrač koji je zamijenio strijelca - Jusef El Nesirise poslije kornera vinuo u vazduh i glavom poslao lopu u rašlje.

Konačan rezultat postavio je Aspas (takođe ušao sa klupe) prelijepim golom petom u 93. minutu. Dosuđen je ofsajd, ali je poslije konsultacije VAR-a, priznat gol. Ispostavilo se da je to gol koji je Španiji donio prvo mjesto u grupi nakon velike drame...

ŠPANIJA - MAROKO 2:2

Kalinjingrad - Stadion “Kalinjingrad”. Gledalaca: 34.000. Sudija: Rašvan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci: Isko 19, Aspas 93. (Španija), Butaib 14, El Nesiri 81 (Maroko).

Španija: De Hea, Karvahal, Pike, Ramos, Alba, Buskets, Alkantara (74. Asensio), Isko, Inijesta, David Silva (84. Rodrigo), Dijego Kosta (74. Aspas).

Maroko: Munir, Dirar, Sais, Da Kosta, Hakimi, El Ahmadi, Busufa, N. Amrabat, Belanda (64. Fajr), Ziješ (85. Buhaduz), Butaib (72. El Nesiri).

Bonus video: