Namještaju i najveće zvijezde

Belgijski trener Pol Put odveo je prije dva dana afričku selekciju Burkinu Faso do najvećeg uspjeha u istoriji, plasmana u finale Kupa nacija.
0 komentar(a)
Pol Put, Foto: Beta AP
Pol Put, Foto: Beta AP
Ažurirano: 08.02.2013. 14:14h

Tanka je linija između ponora i vrha. Belgijski trener Pol Put, koji je 2007. kao trener Lirsa suspendovan na tri godine zbog namještanja utakmica i maltene otjeran iz domovine, odveo je prije dva dana afričku selekciju Burkinu Faso do najvećeg uspjeha u istoriji, plasmana u finale Kupa nacija.

Indikativno, fenomenalan uspjeh popularnih “pastuva” predvođenih belgijskim trenerom, poklopio se sa najvećom kladioničarskom aferom u istoriji fudbala, kada je policija Evropske unije objavila prije četiri dana da je širom Evrope namješteno 380 utakmica.

Jasno, Put je idealan sagovornik, na obje teme...

"Tada sam prihvatio kaznu Fife, jer su mi rekli da ću moći da radim kada mi istekne, pa nisam pravio nikakve probleme u Belgiji. Inače, u cijeloj toj aferi ja sam isprao žrtveno jagnje, od mene su napravili primjer", izjavio je Put.

Njegov slučaj iz 2005. godine umnogome podsjeća na današnje primjere, čije je detalje u ponedjeljak na svjetlo dana iznio Europol.

Puta je navodno kineska kriminalna organizacija potplatila da namjesti dvije utakmice Lirsa. U oba meča Belgijanac je izveo rezervnu ekipu. Izbila je velika afera u koju je, osim Puta, bilo upleteno još 40 osoba. “Mozak” operacije bio je kinenski preduzetnik Ji Žen, koji je 2006. pobjegao iz Belgije nazad u Kinu, gdje tvri da nije kriv...

"Moja suspenzija je bila odluka saveza. Tu je bilo upleteno još 40 osoba... ma, cijeli belgijski fudbal je bolestan! Ja sam bio prisiljen da namjestim utakmice, iako su to velike riječi. Prijetila mi je mafija, moje dijete nije bilo sigurno. Prijetili su mi čak i oružjem. Neugodno mi je i kada govorim o tome", izjavio je Put, priznavši da je namjestio utakmice.

"Bio je to težak trenutak, teško vrijeme za klub, nije bilo ni novca ni nade... Onda su izmislili tu ludu priču o namještanju, iako su sve ekipe radile isto! Nije to bila samo moja volja, ja sam samo trener. To je bila odluka cijele ekipe".

Put kaže da je moderni fudbal i uzduž i poprijeko ispresijecan skandalima.

"Morate puno toga vidjeti da biste razumjeli šta se događa. Namještanje je oduvijek bilo prisutno u fudbalu. Ali, sada je još gore nego što je bilo 2005. godine. Puno je velikih fudbalskih zvijezda koje su umiješane u namještanje utakmica", kaže selektor Burkine Faso.

Stručnjak iz Antverpena nije “potkačio” samo fudbal...

"Pogledajte biciklizam i slučaj Lensa Armstronga. I on je isprao žrtveno jagnje, jer su svi uzimali doping. Mislim da nije u redu to što mu se događa. Takve stvari se događaju u svakom sportu i s time moramo da se suočimo. To je realnost i bojim se da to ne možemo da promijenimo!"

Put je ovih dana ponovo u centru pažnje, ali sa pozitivne strane. Burkina Faso će se u nedjelju veče u Johanesburgu protiv Nigerije boriti za titulu šampiona Afrike.

"Nećemo imati Pitrojpu, našu najveću zvijezdu, koji je suspendovan jer je sudija u polufinalu bio skandalozan! Ali, imamo još 22 igrača i ubijeđen sam da ćemo biti na nivou i u finalu".

Bonus video: