Bezbijeve bebe žive u sjećanju

Minhenska tragedija je zaustavila sjajnu generaciju, a u avionu od 43 putnika poginula su 23. Među njima i osam sjajnih igrača
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 22:58h

A šta je sve trebalo da urade?! Jedna od najtalentovanijih generacija Mančester junajteda, “Bezbijeve bebe” stradale su u avionskoj nesreći u Minhenu prije 55 godina.

U povratku sa polufinala Kupa šampiona iz Beograda, u kojem su eliminisali Crvenu zvezdu, osam izabranika ser Meta Bezbija stradali su prilikom polijetanja sa aerodroma u Minhenu.

Iako je Zvezda već u 58. minutu uspjela da stigne tri gola prednosti Junajteda, stečena do 31. minuta, utakmica je završena remijem (3:3), a šansu za revanš na neutralnom terenu u Italiji (na “Old Trafordu” Mančester je slavio sa 2:1), prokockao je Dragoslav Šekularac. Tada bi i pobjeda Zvezde od 4:3 značila majstoricu.

"E, Šeki, što nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu. Poslije utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u “Metropol” i proveo nezaboravnu noć. Zbog te generacije cijelog života beskrajno poštujem Mančester junajted, pa ni danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uokvirenu sliku momaka koji su stradali tog 6. februara. Tuga... Eto šta ti je život", kazao je legendarni fudbaler za “Novosti”.

Šekularac ne može da prežali što nije pogodio i onda bi “đavoli” izbjegli povratak u domovinu i letjeli bi za Italiju.

“Bezbijeve bebe” su dominaciju na Ostrvu počele 1956. godine, a i naredne su bili prvaci Engleske. U polufinalu prvog Kupa šampiona 1957. godine, eliminisao ih je madridski Real, a Bezbi je 1958. godine spremao osvetu!

Minhenska tragedija je zaustavila sjajnu generaciju, a u avionu od 43 putnika poginula su 23. Među njima i osam sjajnih igrača.

Bonus video: