Nigerija i Burkina Faso u finalu

Nigerija i Burkina Faso već su se sastali u grupi, kada je bilo neriješeno 1:1. U nedjelju veče u Johanesburgu sudariće se ponovo, ali na mnogo većem nivou
0 komentar(a)
Burkina Faso, Foto: Beta/AP
Burkina Faso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2013. 22:06h

Nigerija i Burkina Faso igraće u finalu Kupa Afričkih nacija, koji se održava u Južnoj Africi.

To je epilog polufinalnih duela u kojima su "super orlovi" napunili mrežu Malija (4:1), dok su popularni "pastuvi" nakon boljeg izvođenja penala savladali jednog od favorita, selekciju Gane. U regularnom toku i nakon produžetaka bilo je 1:1.

Nigerija i Burkina Faso već su se sastali u grupi, kada je bilo neriješeno 1:1. U nedjelju veče u Johanesburgu sudariće se ponovo, ali na mnogo većem nivou.

Prvi plasmn "pastuva" u finale šampionata Crnog kontinenta jeste senzacija, ali je po svemu viđenom sasvim zaslužen. Izabranici belgijskog trenera Pola Puta, koji je potjeran iz domovine zbog namještanja rezultata, mogli su i u produžetku da izbore pobjedu, ali ih je sudija zakinuo za penal koji je na početku meča dodijelio Gani.

"Crnim zvijezdama", međutim, definitivno ne leže penali, nakon eliminacije od Urugvaja i četvrtfinalu Mundijalu 2010, takođe u Južnoj Africi.

Radost igrača Burkine Faso nakon penal-lutrije bila je neizmjerna, a nije je pokvarila ni činjenica što će najveća zvijezda ekipe, krilo Rena Džonatan Pitrojpa, propustiti finale zbog suspenzije.

Nigerijci su već na poluvremenu vodili sa 3:0 protiv selekcije Mali. Iako su prije šampionata bili u drugom planu, "super orlovi" su sada prvi favoriti za osvajanje turnira.

Rezultati:

Mali - Nigerija 1:4

Dijara 75 - Elderson 25, Ideje, 30, Emenike 44, Musa 60.

Burkina Faso - Gana 3:2 penali, 1:1

Bance 60 - Mubarak (penal) 13

Bonus video: