FSCG: Čekamo da nam se obrati UEFA

Fudbalski savez Crne Gore nije dobio nikakvu povratnu informaciju iz Europola, kao što, uostalom, o detaljima policijske istrage nisu upoznate ni međunarodne fudbalske instutucije
67 pregleda 3 komentar(a)
Europol, Foto: Beta/AP
Europol, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2013. 20:18h

U navodima svjetskih medija u najvećoj aferi u istoriji fudbala ne pominju se Crna Gora, niti crnogorski klubovi.

Mediji su objavili da je od 380 namještenih utakmica u Evropi – 79 odigrano u Turskoj, 70 u Njemačkoj, 41 u Švajcarskoj, 32 u Finskoj, 20 u Mađarskoj, 19 u Belgiji, 18 u Hrvatskoj, 16 u Austriji, a po sedam u Bosni i Hercegovini i Sloveniji...

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) nije dobio nikakvu povratnu informaciju iz Europola, kao što, uostalom, o detaljima policijske istrage nisu upoznate ni međunarodne fudbalske instutucije.

"FSCG podražava akcije Europola, ali nismo upoznati o čemu se radi detaljno. Vjerovatno će Europol obavijestiti UEFA, a onda ona nacionalne saveze. Tako da čekamo da vidimo o čemu se radi", rekao je za TV Vijesti portparol FSCG Ivan Radović.

Za sada se, dakle, sve svodi na nezvanične i poluzvanične informacije medija, a samo jedna utakmica je medijski obilježena – Liverpul – Debrecin, 2009. u Ligi šampiona. "Dan" je danas objavio da Europol vodi istragu i u Crnoj Gori, a nezvanično saznaje da su pod sumnjom dva crnogorska kluba.

"S obzirom na to da nemamo ništa zvanično, ne želimo da komentarišemo nagađanja", dodao je Radović.

Fudbalski savez Crne Gore spreman je za saradnju i sa našim i sa međunarodnim istražnim organima, što je, po Radovićevim riječima, konkretizovano predlogom da se u crnogorskom zakonodavstvu namještanje sportskih utakmica okarakteriše kao krivično djelo.

"Mi smo imali više sastanaka sa predstavnicima policije. Predložili smo da se u nacrtu novog zakona nađe krivično djelo namještanje ishoda sportskih utakmica. Naš predlog je prihvaćen, nalazi se u nacrtu i očekujemo da će biti i usvojen".

Oduzimanje bodova, suspenzija kluba, prebacivanje u niži rang takmičenja – to su jedine kazne za neregularne radnje koje može izreći fudbalska organizacija.

Fudbalski savez Crne Gore je prije četiri godine kaznio Zetu oduzimanjem devet bodova, jer je protiv Mogrena izvela tim bez 13 standardnih i povremenih prvotimaca.

Budvani su taj meč dobili 2:0 i to je prva i za sada jedina fudbalska kazna zbog sumnji u neregularnost utakmice.

"FSCG je sportska organizacija i može da djeluje samo u tim okvirima. Ukoliko imamo dokaze o neregularnostima možemo da kaznimo počinioce prema našim aktima, ali ne možemo da vršimo istragu. A, ako se policija bavi time i donese nam dokaze da je riječ o neregularnim radnjama, naravno da bismo preduzeli mjere koje su u našim nadležnostima", zaključio je Radović.

Crnogorski fudbal, po anomalijama, sigurno se ne razlikuje mnogo od fudbala koji se igra u većim i razvijenijim zemljama.

Ako najjače lige i bogatiji klubovi nisu imuni na prljavi novac, zašto bi bili naši, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ali, kao i u svakom kriminalu, i protiv fudbalskog se bori policija.

Dok se ne umiješa država, crnogorski klubovi su bezbjedni, ukoliko izvještaj Europola, kad se objelodani, ne pokaže drugačije...

Bonus video: