Turci namjestili 79 utakmica, u Njemačkoj 70

Sa aferom koja je do temelja potresla evropski fudbal povezane su čak i utakmice Lige šampiona
17 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 14:25h

Turci i Njemci namještali su najviše, objavljeno je dan nakon što je kriminalistička obavještajna agencija Evropske unije (EUROPOL) identifikovala 680 spornih mečeva širom svijeta, od čega 380 u Evropi.

Prema pisanju italijanske "Gazette delo sport" te vodećih engleskih dnevnih, listova od 380 utakmica koje je naveo EUROPOL, 79 ih je namješteno u Turskoj, 70 u Njemačkoj, 41 u Švajcarskoj, 32 u Finskoj, 20 u Mađarskoj, 19 u Belgiji, 18 u Hrvatskoj, 16 u Austriji a po sedam u BiH i Sloveniji. Na toj listi za sada nema mečeva iz Crne Gore.

Da li su pipci ove ogromne hobotnice zahvatili i najmlađu članicu Uefe? "Danu" je saopšteno da EUROPOL vodi istragu koja se odnosi i na Crnu Goru. Isti list navodi nezvanična saznanja da su sumnjiva dva crnogorska kluba, ali i u EUROPOL-u to nisu željeli da komentarišu.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore su kazali da nemaju informaciju da je na crnogorskim terenima bilo "štelovanih" utakmica, ili da je neki crnogorski klub umiješan u ovu globalnu aferu.

Sa aferom koja je do temelja potresla evropski fudbal povezane su čak i utakmice Lige šampiona, od kojih se jedna igrala u Britaniji, ali i mečevi kvalifikacija za Svjetsko i Evropsko prvenstvo...

Tokom istrage EUROPOL-a otkriveno je 425 korumpiranih službenika i igrača u 15 evropskih zemalja.

"Ovo je najveća do sada preduzeta istraga koja razotkriva velik problem za integritet fudbala širom našega kontinenta, ali i planete", kazao je Rob Vainvrajt, direktor EUROPOL-a.

Kriminalci su navodno samo u Njemačkoj prihodovali oko 16 miliona eura, a zaradili 8,5 miliona.

EUROPOL je uvjeren da je baza ove kriminalne organizacija smještena u Aziji, ali da rasprostranjena mreža "kači" 15 evropskih zemalja u kojima je navodno već uhapšeno 50 osoba.

Evropski mediji pišu da je akcijom akcijom upravljano iz Singapura, a da je "mozak" cijele afere jedan od šefova tamošnje mafije...

Bonus video: