Keiroš traži čudo protiv svog Portugala

Aktuelnom prvaku Evrope je dovoljan i bod protiv autsajdera da izbori plasman u osminu finala
72 pregleda 0 komentar(a)
Karlos Keiroš, Foto: Reuters
Karlos Keiroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2018. 13:03h

Kada je održan žrijeb za Mundijal u Rusiji, kao favoriti u grupi B su odmah označena dva posljednja prvaka Evrope - Španija i Portugal. Mislilo se da samo Maroko, sa igračima koji su ili rođeni ili odrasli u Francuskoj, Holandiji, Belgiji i Španiji, može da im zaprijeti, ali neočekivano i dalje šansu za osminu finala ima Iran.

Tim koji je u Rusiji upisao tek drugu pobjedu na svjetskim prvenstvima nema preveliku nadu, jer će se sudariti sa Portugalom. Biće to duel prijatelja, jer na klupi Irana sjedi Karlos Keiroš, Portugalac koji je u dva navrata vodio selekciju svoje zemlje, a ima izvanredan odnos sa prvom zvijezdom rivala Kristijanom Ronaldom, jer su četiri sezone sarađivali u Mančester junajtedu.

Kakav im je odnos bio, najbolje je pokazala žustra svađa sa Rudom van Nistelrojom na treningu „crvenih đavola“ u maju 2006. godine, kada je Holanđanin rekao CR7 „Idi plači svom tati“ i pokazao na Keiroša...

"Za Iran je privilegija i velika čast da bude u ovoj situaciji. Vjerujemo da možemo da ostvarimo istorijski plasman u nokaut fazu, moji igrači su veoma ponosni i spremni da se bore. Ne mogu da otkrijem kako mislimo da zaustavimo Kristijana, ali sam ubijeđen da će momci dati sve od sebe da ispune san. Nemamo ništa da izgubimo, to je naš adut", rekao je Keiroš.

Iskusni trener nije jedina veza Ronalda sa Iranom, jer je najbolji fudbaler svijeta postao drugi najbolji strijelac u nacionalnom dresu sa 85 golova, iza legendarnog Iranca Alija Daeija (109).

I Portugal vodi izuzetno iskusan čovjek, Fernando Santoš. On je postao selektor 2014. godine i od tada je u 26 takmičarskih utakmica upisao 20 pobjeda, četiri remija i svega dva poraza, od kojih je jedan bio nakon penala protiv Čilea lani na Kupu konfederacija. Donio je svojoj zemlji i prvi pehar na velikim takmičenjima, prije dvije godine na Evropskom prvenstvu.

"Protiv Maroka smo izgubili posjed lopte i kontrolu utakmice. Promašili smo mnogo pasova, ostali bez samopouzdanja, što je neoprostivo. Protiv Irana to ne smije da nam se ponovi", upozorio je Santoš.

Bonus video: