Zeman smijenjem, Roma traži novog trenera

Nekon sastanka, koji je od jutros trajao nekoliko sati, čelnika rimskog kluba su odlučili da smijene češkog stručnjaka, koji je prošlog ljeta drugi put došao na klupu “vučice”
1 komentar(a)
Zdenjek Zeman, Foto: Beta AP
Zdenjek Zeman, Foto: Beta AP
Ažurirano: 02.02.2013. 15:21h

Zdenjek Zeman nije više trener Rome - nakon sastanka, koji je od jutros trajao nekoliko sati, čelnici rimskog kluba su odlučili da smijene češkog stručnjaka, koji je prošlog ljeta drugi put došao na klupu “vučice”.

Kap koja je prelila čašu bio je poraz na “Olimpiku” od Kaljarija (2:4), koji se nadovezao na seriju loših rezultata Rome u posljednje vrijeme.

Roma je, naime, trenutno tek osma na tabeli sa skorom od 10 pobjeda, četiri remija i devet poraza, odnosno 34 boda.

“Klub zahvaljuje Zemanu i njegovim saradnicima na profesionalnom i posvećenom odnosu sa kojim su radili svoj posao”, navodi se u klupskom saopštenju.

Do izbora novog trenera, ekipu će privremeno voditi Aurelio Andreacoli, član stručnog štaba još od perioda kada je trener bio Lućano Spaleti.

"Ekipa je jaka, uspjeće da se povrati. I meni je teško kao navijačima. Zeman nije imao sreće, ali se istorija Rome ne završava ovdje", poručio je navijačima koji su ga čekali sportski direktor Rimljana Valter Sabatini.

Već se spekuliše sa potencijalnim nasljednicima Zemana. Italijanski mediji kao glavne kandidate za novog trenera Rome navode Marka Đampaola, kome je navodno ponuđen ugovor do kraja sezone, i čeka se njegov odgovor, kao i bivšeg selektora Francuske Lorana Blana, koji, kako tvrde na Apeninskom poluostrvu, traži barem jednoipogodišnji ugovor.

Pominju se i imena bivših igrača Rome, Kristijana Panućija i Đuzepea Đaninija.

Blamaža protiv Kaljarija je natjerala i navijače na veliko negodovanje, a prvi put u sezoni su se pojavili i transparenti na kojima je traženo da Zeman ode. Glas navijača je stigao i do uprave kluba, koja je odlučila da uruči otkaz češkom treneru.

"Smijenili smo Zemana jer smo mislimo da je to jedina moguća odluka. Zeman, naravno, nije jedini krivac, ali sada možemo samo da promijenimo trenera. Andreacoli ima naše povjerenje, poznaje dobro igrače, dugo je bio sa nama, i neće gubiti vrijeme za upoznavanje igrač", rekao je generalni direktor Rome Franko Baldini.

Zemanu se najviše zamjera da nije uspio da riješi probleme Rome u odbrani, koja je kvarila sve dobro što je urađeno u napadu, pošto je Roma najefikasnija ekipa Serije A. Imao je i problema sa nekim igračima, prvenstveno De Rosijem, Osvaldom i Stekelenburgom, koji su češće bili na klupi nego na terenu...

Čeh je bio pred otkazom i tokom ove nedjelje, nakon remija u Bolonji (3:3), ali je nakon razgovora došlo do produžetka saradnje, ali samo na još nekoliko dana.

Zeman je prošlog ljeta stigao u Romu, nakon što je Peskaru uveo u Seriju A. Ovo mu je bio drugi mandat na klupi “vučice”, nakon što je Romu vodio od 1997. do 1999. godine. Tada ga je naslijedio Fabio Kapelo, i osvojio titulu.

Bonus video: