Frans Fudbal: Katar kupio organizaciju SP 2022, Platini negira i prijeti tužbom

"Frans fudbal" optužuje čelnike FIFA, Francuske fudbalske federacije i Katarske federacije da su učestvovali u ovoj "zavjeri" koju su nazvali "Katargejt".
7 komentar(a)
Platini, Foto: Reuters
Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2013. 17:58h

Specijalizovani francuski fudbalski nedeljnik "Frans fudbal" objavio je danas vijest da je Katar kupio glasove kako bi dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Bez ikakvog okolišanja, "Frans fudbal" optužuje čelnike FIFA, Francuske fudbalske federacije i Katarske federacije da su učestvovali u ovoj "zavjeri" koju su nazvali "Katargejt".

Časopis je na 20 stranica objavio dosije kojim potkrepljuje optužbu o kupovini glasova.

"Frans fudbal" je optužio i predsjednika UEFA Mišela Platinija, koji je, kako tvrdi francuski list, bio jedan od zagovarača da Katar dobije organizaciju Mundijala.

Kako se navodi, Platini je priznao da je bio na večeri sa tadašnjim predsjednikom Francuske Nikolasom Sarkozijem i premijerom Katara, kada je navodno, ugovoreno da ta zemlja dobije organizaciju Mundijala 2022.

"Tokom te večere Sarkozi od mene ni jednom nije zatražio da glasam za Katar", tvrdi Platini.

Platini je, međutim, odbacio insinuacije "Frans fudbala" da je umiješan u kupoprodaju glasova Katara prilikom izbora za domaćina Mundijala 2022.

"Moj izbor da svoj glas dam Kataru u zamjenu za neki "dil" između te zemlje i Francuske, potpuna je špekulacija", rekao je Platini.

"Dao sam glas Kataru potpuno samostalno i zdravorazumski, želeći da dam šansu zemlji koja nikada do sada nije organizovala velike sportske događaje", rekao je Platini za AFP.

On je naveo da ne isključuje mogućnost da tuži sve one koji su "doveli u sumnju njegov integritet".

Katar je 2. decembra bio izabran za domaćina Mundijala dobivši glasove 14 od 22 člana Izvršnog odbora FIFA i pobijedivši u toj trci SAD, Australiju, Južnu Koreju i Japan.

Bonus video: