Istorijska pobjeda Engleske nad Panamom, Gordi Albion ide u plej-of

Englezi su prvi put u istoriji na velikom takmičenju do poluvremena postigli pet golova. Gordi Albion i nikada prije na velikom takmičenju nije postigao šest golova na utakmici
70 pregleda 0 komentar(a)
Hari Kejn, Foto: Reuters
Hari Kejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2018. 14:42h

Engleska i Belgija su se plasirale u nokaut fazu, ali je Gordi Albion preuzeo vrh grupe G pred odlučujući meč za prvo mjesto, jer uprkos istom broju bodova i identičnom gol razlikom (8:2), Engleska je bolja na tabeli fer-pleja. Gordi Albion je zaslužio dva, a Belgija tri žuta kartona.

Istorijsku, prvu međusobnu utakmicu u drugom kolu odigrali su Engleska i Panama. Gordi Albion je furioznom igrom nadigrao debitanta na svjetskim prvenstvima, koji je ipak došao do prvog gola na mundijalima. Heroj je rezervista Felipe Baloj na asistencoiju još jednog rezerviste Avilje u 78. minutu za konačnih 6:1.

A tek Englezi, oni su prvi put u istoriji na velikom takmičenju do poluvremena postigli pet golova. Gordi Albion i nikada prije na velikom takmičenju nije postigao šest goova! Kapiten Hari Kejn je sa tri gola preuzeo vrh liste strijelaca sa pet pogodaka u Rusiji i ispred je Portugalca Kristijana Ronalda i Belgijanca Romelua Lukakua, koji su po četiri puta tresli mreže u prva dva kola. Kapiten Engleske je do skora od pet golova došao sa četiri šuta u okvir gola, jer ga je kod petog lopta nakon šuta Loftus-Čika iznenada pogodila u petu i prevarila golmana. Kapiten Engleza je u tom momentu bio par centimetara u ofsajdu. Kejn je glasovima navijača na sajtu Fife proglašen za najboljeg igrača utakmice, a isto priznanje dobio je u pobjedi nad Tunisom (2:1) u prvom krugu.

"Treći gol Panami, sigurno je najčudniji u mojoj kariejri, ali tako je to u kariejri svakog napadača. Nekada te gol hoće, a nekada ne bez obzira na sav trud", naglasio je kapiten Gordog Albiona.

U pobjedi nad Panamom, blistao je defanzivac Mančester sitija Džon Stouns, koji je brzim golom otvorio rivala a bio je nerješiva enigma za igrače rivala prilikom svakog prekida. I napadač Mančester junajteda Džesi Lingard je napokon namjestio nišan, a Kejn je bio siguran izvođač dva penala, prvi nad Lingardom a drugi je sam iznudio.

"Presrećan sam zboig Lingarda, dao je sjajan gol. I igrom, osim na samom startu i finišu utrakmice. Malo sam ljut zbog tog primljenog gola, jer sam želio da utakmicu završimno na način da imamo bolju gol razliku od Belgije. No, nakon uslova igre u velikoj vrućini i uz sjajne ideje kojima su moji igrači nizali šanse do poluvremena, nemam im prava ništa prigovoriti", rekao je selektor engleske Garet Sautgejt.

Navijači Paname su napravili nezaboravnu atmosferu na tribinama a počasni pogodak su proslavili kao da je za pobjedu.

"Mi smo kao mali dječak za svijet modernog fudbala. Ipak, imali smo momenata kada rival nije imao rješenja za našu igru. Činjenica je, međutim, da smo rezultatski i dobro prošli u utakmici protiv izuzetno praktične i brze engleske ekipe - objasnio je Ernan Gomes, selektor Paname.

ENGLESKA - PANAMA 6:1

Nižnji Novgorod - Stadion u Nižnjem Novgorodu. Gledalaca: 43.313. Sudija: Gead Griša (Egipat). Strijelci: Stouns 8, 40, Kejn (penali) 22 i 45+1, i 62, Lingrad 36. minutu (Engleska), Baloj u 78. minutu (Panama)

Engleska: Pikford - Voker, Megvajer, Stouns - Tripije (od 70. Rouz), Loftus-Čik, Henderson, Lingard (od 63. Delf), Jang - Rašford, Kejn (od 63. Vardi).

Panama: Penedo - Muriljo, R. Tores, Eskobar, Dejvis - Gomes (od 69. Baloj) - Barsenas (od 69. Aroho), Kuper, Godoj (od 62. Avila), Rodriges - Peres.

Bonus video: