Jedva hoda, ima bolove, ali urugvajski El Maestro ne odustaje

„Nije neizdrživo, navikao sam. Pošto je ovo hronično oboljenje, ima dana kada ne osjećam nikakve bolove i kada je sve u redu“, kaže Tabares
1 komentar(a)
tabares, Foto: Reuters
tabares, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2018. 10:34h

Oskar Vašington Tabares i sjutra će uz pomoć saradnika, jedva hodajući i koristeći štake, ući na stadion u Samari, predvoditi nacionalni tim Urugvaja, u posljednjem meču grupne faze Mundijala, protiv Rusije.

Čovjek, koga u domovini i širom svijeta, znaju i pod nadimkom „El Maestro“, zbog fudbalskog znanja, ali i zbog toga što je radio kao pravi učitelj, od 2016. godine boluje od Gilen-Bareovom sindroma, rijetke bolesti nervnog sistema, koja se najčešće završi paralizom.

Ima 71 godinu, jedva hoda, osjeća, kaže, povremeno jake bolove, nije želio da ostavi tim i da se od fudbala oprosti van terena.

„Nije neizdrživo, navikao sam. Pošto je ovo hronično oboljenje, ima dana kada ne osjećam nikakve bolove i kada je sve u redu“, kaže Tabares.

Pripadnost svom timu, u svakom trenutku, je Tabaresova specifičnost.

Prije 27 godina je kao trener Boke juniors učestvovao u najbrutalnijoj fudbalskoj tuči svih vremena, poslije meča sa Kolo Kolom u polufinalu Kopa Libertadores.

Punih 19 minuta trajao je fizički sukob igrača, a Tabares nijednog trenutka nije napustio „bojno polje“, iz koga je izašao sav u krvi i sa ozbiljnim posjekotinama na licu.

Branio je i Luisa Suaresa, bespotrebno doduše, prije četiri godine, nakon što je njegov tadašnji i sadašnji igrač ugrizao Đorđa Kjelinija.

„Ovo je zavjera“, govorio je Tabares tada.

Takav je „El Maestro“, zato ga tako i vole u Urugvaju i zato bi igrači ginuli za njega.

U domovini ga zovu i fudbalski Če Gevara, posljednji revolucionar.

„Biće nam neobično kada ne bude sa nama“, priznao je Dijego Godin.

Bonus video: