Smrtna kazna za 21 huligana, 30 poginulo u protestima!

Drakonska kazna za nerede nakon utakmice Al-Masri - Al Ahli, kada su 74 osobe poginule, izazvala krvave proteste u Port Saidu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 10:58h

Egipatski sud izrekao je smrtnu kaznu za 21 muškarca zbog učestvovanja u neredima na fudbalskoj utakmici u Port Saidu u februaru prošle godine.

Tada su 74 osobe poginule, a stotine povrijeđene nakon kraja utakmice egipatskog prvenstva između Al-Masrija i Al-Ahlija.

Domaći huligani su provalili na teren u namjeri da se obračunaju sa suparničkim navijačima i igračima. Bila je to najveća fudbalska katastrofa u posljednjih 15 godina na svijetu.

Katastrofa: Scene nakon utakmice Al-Masrija i Al-Ahlija

Doktori koji su pomagali povrijeđenima su na suđenju isticali kako je nekoliko ljudi izbodeno na smrt. Većina je, ipak, poginula u stampedu ili pri padu s tribina.

Nakon što je sudija pročitao presudu, sa galerije na kojoj su bile porodice poginulih su se prolomili uzvici oduševljenja. Presuda za ostale 52 optužene osobe biće izrečena 9. marta.

Odmah poslije odluke suda su uslijedili krvavi protesti na ulicama Port Saida, a do 20 časova poginulo je najmanje 30 ljudi, uključujući i dvoje policajaca!

Galerija

Bonus video: