Moćna Belgija već misli na osminu finala

Snagu tima Roberta Martineza na svojoj koži je osjetio i Tunis (5:2)
60 pregleda 1 komentar(a)
Belgija, Foto: Reuters
Belgija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2018. 16:50h

Moćna Belgija je ovjerila plasman u osminu finala (sa dvije pobjede u prva dva meča), a snagu tima Roberta Martineza na svojoj koži je osjetio i Tunis (5:2).

U otvorenom meču, u kojem su mogli do vrha da napune mrežu rivala, ali i da prime više od dva gola, Belgijanci su pokazali zbog čega su, s pravom, u krugu ekipa koje mogu daleko, iako će potvrdu toga morati da nađu protiv ozbiljnijih selekcija, počev od posljednjem meča u grupi, protiv Engleske.

Međutim, sa tako raspoloženim tandemom, kakav su Eden Azar i Romel Lukaku, uz sve ostale, pa i one koji ulaze sa klupe, sa tako tečnom igrom, a sada i samopouzdanjem, Belgija može svakome da "stane na crtu".

Azar je prekinuo post na svjetskim prvenstvima, na kojima (11 mečeva) do Tunisa nijednom nije tresao mrežu, a sada je iz ukupno tri šuta dva puta pogodio.

Lukaku je, sa druge strane, prvi belgijski igrač koji je postigao golove u prva dva meča na Mundijalu (u Rusiji ih je do sada postigao četiri i dostigao Portugalca Kristijana Ronalda) od 2002. godine i Marka Vilmotsa, prvi Belgijanac sa četiri gola na jednom Svjetskom prvenstvu, te sa ukupno sedam golova najbolji belgijski strijelac računajući svjetska i evropska prvenstva, pretekavši Jana Kulemansa (šest).

Najzad, Azar i Lukaku su prvi igrači iz iste selekcije koji su na jednoj mundijalskoj utakmici postigli po dva gola od SP 2014. godine, kada su Toni Kros i Andre Širle pogodili po dva puta u pobjedi Njemačke protiv Brazila sa 7:1.

Interesantno, barem dva gola na meču mogao je dati i Miši Bačuai, napadač Čelsija, koji je ušao u igru umjesto Azara, ali je pogodio samo jednom. Posebno prije, ali i poslije gola, u barem četiri prilike je mogao do još kojeg gola...

- San se ostvario. Veoma sam srećan zbog ove pobjede, a suvišno je da govorim o tome koliko mi je drago zbog gola - napisao je Bačuai na svom Tviter nalogu..

Belgija – Tunis 5:2

Moskva - Stadion: Otkritje Arena. Gledalaca: 44.190. Sudija: Džejr Marufo (SAD). Strijelci: Azar u 6, 51, Lukaku u 16, 45+3, Batčuai u 90. minute za Belgiju, Bron u 18 i Kazri u 90+3. minutu za Tunis. Žuti karton: Sasi (Tunis).

Belgija: Kurtoa, Vertongen, Bojata, Aldervereld, Menije, De Brujne, Vitsel, Karasko, Mertens (86. Tilemans), E. Azar (68. Bačuai), Lukaku (59. Felaini)

Tunis: Ben Mustafa, Merija, S. Ben Jusef, Bron (24. Nages), Malul, Škiri, Badri, Sasi (59. Sliti), F. Ben Jusef (41. Benalun), Kazri, Kaui.

Bonus video: