Adžić: Sad sam tek svjestan da mnogo toga ne znam

Adžić smatra da bi crnogorske nacionalne selekcije trebalo da vode stručnjaci iz Crne Gore.
9 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 10:28h

Fudbalski savez Crne Gore nastavlja sa edukacijom trenera - u toku je drugi semestar za Uefinu trenersku Pro licencu, što je i najveće zvanje u trenerskom pozivu. Samo treneri sa Pro licencom mogu da vode klubove u inostranstvu.

Kandidati za Pro licencu imali su zanimljivog predavača, čovjeka koji nema dodirnih tačaka sa fudbalom, ali je vrhunski trener - Dragan Adžić, selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore i trener Budućnosti, razgovarao je sa fudbalskim trenerima na temu kako ostvariti vrhunski rezultat.

Uspjesi naše rukometne selekcije na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu pokazuju svu snagu i moć sporta, potvrđuju da se planskim i sistematskim radom, analizom i pripremama mogu nadoknaditi svi problemi crnogorskog sporta - prije svega, izuzetno mali igrački fond, u svim sportovima.

Fudbal je, ipak, druga dimenzija, svjestan je toga Dragan Adžić...

"Mogu zamisliti kakav je tek odnos između Crne Gore i fudbalskih velesila. Vjerovatno je razlika još veća, još se teže izboriti sa svim tim, nego u sportu kakav je ženski rukomet", kaže Adžić.

Mali fond igrača, često nerealna očekivanja navijača i javnosti, ali i neiskustvo, i igrača, ali i stručnog štaba, u važnim trenucima - to su situacije koje prate crnogorske kolektivne sportove. Imao je Adžić takva iskustva, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, o čemu je razgovarao sa selektorom naše fudbalske reprezentacije Brankom Brnovićem koji je u sličnoj poziciji bio nakon eliminacije od Češke u baražu za Euro.

"Kako je izdržao taj pritisak nakon povratka iz Brazila i napravio takav rezultat", interesovalo je Brnovića.

Odgovor je dobio u dijelu koji je bio zatvoren za javnost, s tim da je Adžić u uvodu možda dao i najbolje objašnjenje - kako je došao do trenerskog rukometnog vrha.

"Ja sam stvarno veliki radnik, nikada nisam po svaku cijenu jurio za rezultatom. Svjestan sam i nakon ovog čudnovatog rezultata da još mnogo toga ne znam".

Adžić smatra da bi crnogorske nacionalne selekcije trebalo da vode stručnjaci iz Crne Gore.

"Ljudi odavde mnogo bolje razumiju mentalitet i sredinu, koja je daleko od idealne za razvoj sportista i ostvarivanja vrhunskog rezultata", kaže Adžić.

Nacionalna pripadnost, ipak, ne smije biti jedini uslov - ogromno iskustvo i obrazovanje, ne samo usko povezano sa sportom, podrazumijevaju se kao karakteristike čovjeka koji vodi reprezentaciju.

"Naravno da bi svakom treneru preporučio usavršavanje u inostranstvu, upoređivanje različitih mentaliteta, škola i svih različitosti. To može samo da koristi".

U fudbalu je sve drugačije nego u ostalim sportovima. Sve se radi po planu i programu evropske i svjetske federacije, treneri se kroz obavezno školovanje usavršavaju, uče, gledaju kako se radi u zemljama koje od fudbala prave nauku...

"Za mene je ovo dobro iskustvo, s obzirom na to da sam tek počeo da se bavim ovim poslom. Imamo prave predavače, mnogo toga se nauči i nadam se da ću to moći da primijenim u budućnosti", rekao je Brnović.

Brnoviću su ostala još dva semestra do Pro licence. Njegov diplomski rad mogao bi da ima naziv “Kako sam Crnu Goru doveo do Mundijala u Brazilu”. Bio bi to trenerski bestseler...

Galerija

Bonus video: