Elf na prekretnici: Pobjeda ili ambis

Joakim Lev već deset godina vodi Njemačku, ali se još nije suočio sa utakmicom poput večerašnje protiv Švedske - eliminacionoj u grupnoj fazi (20 časova)
71 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka reprezentacija, Foto: Reuters
Njemačka reprezentacija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2018. 14:29h

Ko je to mogao da očekuje - aktuelni svjetski prvak se već pred drugu mundijalsku utakmicu suočava sa čuvenom hamletovskom dilemom “biti ili ne biti”.

Samo pobjeda protiv Švedske, večeras u 20 sati na Olimpijskom stadionu “Fišt” u Sočiju, vraća Njemce u igru za plasman u osminu finala. Svaki drugi rezultat - čak i remi, posebno ako prije toga Meksiko osvoji barem bod protiv Južne Koreje, doveo bi četu Joakima Leva na prag od senzacionalne eliminacije.

Borbena gotovost njemačkih “trupa” zato je podignuta do maksimuma, pred “bitku” u podnožju Kavkaza, na obali Crnog mora - tek je drugo kolo takmičenja po grupama, a već je finale prije finala.

"Ovo je bitka naših života", ocijenio je jedan od najmlađih Njemaca, 22-godišnji napadač Timo Verner.

"Vrijeme je da pokažemo naše pravo lice", nadovezao se iskusni defanzivac Mats Humels, još jedan svjetski prvak iz Brazila 2014. godine.

Njemci su obično najbolji kad je najpotrebnije - takvu reputaciju stekli su kroz istoriju, a večeras su dobili “idealan” meč da demonstriraju čuvenu psihološku snagu.

"Treba nam 11 fajtera, 11 mentalno spremnih fudbalera po kojima se Njemačka prepoznaje", istakao je vezista Semi Kedira.

Protivnik Njemaca uopšte nije naivan - fizički jaki i emotivno “hladni” Šveđani već su u baražu za Mundijal eliminisali jednog četvorostrukog svjetskog prvaka, Italiju (0:0 u Milanu u revanšu), a sada će pokušati i drugog - Njemačku.

"Ovo je naše prvo finale na Mundijalu", kazao je direktor reprezentacije, nekadašnji reprezentativac Oliver Birof.

"Nismo, naravno, srećni što je ono došlo tako rano, ali je možda i dobro što smo dobili priliku da se pregrupišemo i pokažemo našu pravu vrijednost".

Podrška stiže i iz vrha saveza:

"Poraz na startu nije promijenio ništa kada su u pitanju naše krajnje ambicije, ali ovo je pravo vrijeme i prava utakmica u kojom moramo da se ujedinimo i držimo zajedno", kazao je predsjednik njemačke fudbalske organizacije Rajnhard Grindel.

Selektor Joakim Lev, popularni “Jogi”, koji je na svih pet velikih takmičenja na klupi Njemačke vodio svoju selekciju barem do polufinala, večeras vodi utakmicu kakvu do sada nije imao - eliminacionu, u grupnoj fazi.

"Mirni smo, nema panike, ne dešava se prvi put da jedna ekipa izgubi prvu utakmicu na Mundijalu. Znamo šta nam je potrebno protiv Švedske i sposobni smo da to sprovedemo u djelo", kazao je Lev.

Prvi put nakon osam godina njemački selektor mogao bi da izostavi Mesuta Ozila iz prve postave, nakon loše igre protiv Meksika, a “visi” i Verneru i Kediri. Lev će, sve su prilike, zaigrati na kartu klasične devetke, “sidraša”, a šansu bi mogao da dobije 32-godišnji Mario Gomez.

Šveđani će pokušati da se odbrane, i to ne kriju:

"Kompaktna smo ekipa, koja ne napada tako često, ali smo dobro u zaustavljanju protivnika. Nastojaćemo da ograničimo Njemce i limitiramo njihov napadački potencijal, koji je veliki. Ne sumnjam da smo sposobni to da uradimo", kaže vezista Emil Forsberg.

Bonus video: