Dolazi Nikola Jovanović, da li se klub mijenja?

Jovanovićev dolazak označio bi novu Budućnosti, ili preciznije - pokušaj stvaranja nove Budućnosti. Vjerovatno i posljednji...
152 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 19:30h

Legenda crnogorskog fudbala, nekadašnji štoper Budućnosti, Crvene zvezde i prvi stranac u istoriji Mančester junajteda, Nikola-Nino Jovanović, uskoro će preuzeti mjesto sportskog direktora podgoričkog kluba, saznaju “Vijesti”.

Gradonačelnik Podgorice i predsjednik Skupštine kluba Miomir Mugoša saopštio je prije desetak dana da je Jovanoviću već ponudio funkciju koja je upražnjena više od pola godine, uz opasku novinarima da “ne priča napamet”.

A priča je stara već nekoliko mjeseci, jer je Jovanović, koji živi i radi u Sloveniji, još u prvoj polusezoni dolazio u Podgoricu tim povodom, odgledao je dvije utakmice i nekoliko treninga aktuelnog šampiona.

I pored teške finansijske i svake druge situacije u kojoj se nalazi Budućnost, Jovanović je, sve su prilike, spreman da se upusti u tešku borbu, što bi trebalo da bude ozvaničeno na Skupštini podgoričkog kluba koju je Mugoša najavio za kraj ovog mjeseca.

Dolazak Jovanovića, kome je Dejan Savićević prije šest godina nudio funkciju direktora fudbalske reprezentacije Crne Gore (Jovanović odbio, nakon dugog razmišljanja), neminovno će označiti i promjene u klubu koji još od osamostaljenja neuspješno pokušava da se nametne u nosioca razvoja domaćeg fudbala, što je uloga koja je Budućnosti, makar zbog istorije i tradicije, unaprijed dodijeljena.

Oni koji bolje poznaju Jovanovićeve principe znaju da nekedašnji reprezentativac SFR Jugoslavije sigurno ne bi prihvatio da preuzme Budućnost onakvu kakva je bila u minule dvije godine - raspuštenu i organizaciono i finansijski, uz veliko nezadovoljstvo zaposlenih, prije svih trenera mlađih kategorija, što razdire klub iznutra i šalje u javnost vrlo lošu sliku.

Jovanovićev pristanak značio bi da Mugoša hitno treba da krene u “sanaciju”, prije svega finansijsku. S tim u vezi vjerovatno je i nedavna objava gradonačelnika Podgorice da će klub uskoro ponuditi akcije na berzi kako bi na žiro-račun kluba napokon legao svjež novac.

Tek, prvi čovjek Budućnosti će uz traženje finansijera morati da se pozabavi i drugim “tekućim pitanjima”, a jedno od njih je i optužba veterana kluba i Sindikata fudbalera da je transformacija FK Budućnost u akcionarsko društvo prije 11 godina obavljena na nezakonit način.

Kako god, puno je problema koji treba da se riješe kako bi se Jovanović na pravi način prihvatio sportskog dijela posla i pokušao da izvuče Budućnost na pravi put.

Treba očekivati da se Jovanović na početku svog mandata posebno pozabavi pitanjem trenerske struke u klubu. Najavio je to i sam Mugoša kada je na nedavnom sastanku pred početak priprema (“nije pričao napamet”) poštedio fudbalere, a udario po trenerima.

Jovanovićev dolazak označio bi, dakle, novu Budućnosti, ili preciznije - pokušaj stvaranja nove Budućnosti. Vjerovatno i posljednji...

Primjer Maribora i tržišni principi

Nikola Jovanović je prije šest godina obavljao funkciju sportskog direktora slovenačkog Domžalea. Klub je u tom periodu dva puta bio šampion Slovenije, ali je ipak najveće dostignuće bila prodaja Dalibora Stevanovića Real Sosijedadu za preko 10 miliona eura. I dan danas to je ostao najveći transfer u istoriji slovenačkog fudbala.

A jedan drugi klub iz Slovenije mogao bi i Jovanoviću i Budućnosti da posluži kao model.

Riječ je o Mariboru, učesniku Lige Evrope, koji maltene u svakom prelaznom roku zarađuje od transfera, ali i formira solidan tim. Riječju - funkcioniše po tržišnim principima...

Bolji poznavaoci fudbalskih prilika tvrde da je Maribor trenutno najmoćniji klub na prostorima bivše Jugoslavije - moćniji čak od Dinama i Partizana...

Galerija

Bonus video: