Japanci „okupirali” Crnu Goru

U Evropu, od ove zime i u Crnu Goru, dolaze japanski fudbaleri koji ne prođu prvu selekciju u Japanu, neophodnu za nastup u Džej ligi. A
73 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 16:50h

Japanski fudbaleri stigli su u Crnu Goru. Ima ih 13 - taman za fudbalsku ekipu, sa dvije rezerve. Ali, ne radi se o timu, niti o reprezentaciji...

Treniraju sa crnogorskim timovima. Ko je ovih dana gledao neku prijateljsku utakmicu domaćih prvoligaša ili drugoligaša, primijetio makar jednog fudbalera koji se izdvaja - ne samo izgledom već i hitrinom, disciplinom...

Svi su došli na probu, u istom aranžmanu. Za ovu interesantnu “pojavu” zaslužan je Nikšićanin Peđa Stevović, fudbalski trener koji više od deceniju živi i radi u Japanu.

“Ovo je za njih izazov, istraživanje. Japan svake godine proizvede po 10 hiljada gotovih fudbalera, koji izađu iz srednjih škola i fakulteta. A to je u Japanu osnovica, a ne klubovi kao kod nas. Od tih 10 hiljada, samo njih 500 pronađe angažman u Japanu, najjačoj Džej ligi ili nekoj drugoj. Što se tiče ostalih 9,500, odredište je obično Evropa”, priča Stevović.

Zašto baš Crna Gora? U Japanu je prije nekoliko godina osnovana agencija “Euro plus international”, koja pravi aranžmane i šalje fudbalere u Evropu, ali su na njihovoj mapi do skoro bile samo vodeće evropske zemlje poput Njemačke, Španije, Francuske, Italije...

“Predložio sam Crnu Goru, što su Japanci razmatrali godinu i po dana prije nego što su prihvatili. Ali, Crna Gora je predložena kao destinacija koja će biti prvi korak, odskočna daska ka nekom evropskom klubu, a ne kao zemlja u kojoj će fudbaleri zaraditi novac. Japanskim igračima takva priča odgovara”, kaže Stevović.

Svi fudbaleri stigli su u Crnu Goru o svom trošku. Sami plaćaju smještaj, boravak, ishranu. Uostalom, fudbal za Japance nije “bijeg iz siromaštva”, kao što je slučaj sa Afrikancima ili mnogim Latinoamerikancima, već samo jedna od životnih alternativa.

”Japan je ekonomski razvijena zemlja i svi oni u svojim glavama već imaju opciju čime će se baviti kada završe igračku karijeru. A Crna Gora je interesantna, zbog dobrog i jeftinog života, izvrsne klime, ali i fudbalera koji su u prošlosti bili dobra “veza”. Mislim na Željka Petrovića, Nenada Maslovara, Anta Drobnjaka, ali i ostalih imena sa Balkana koji su radili u Japanu, prije svih Dragana Stojkovića Piksija i Ivice Osima”, kaže Stevović.

Među Japancima koji su doputovali u Crnu Goru ima igrača sa “pedigreom”. Jedan od njih, Hoske Učida, nosio je dres japanskog prvoligaša Omije Ardija. Nakon povrede nije mogao odmah nazad u Džej ligu, a povratak traži “zaobilaznicom”. Trenutno je na probi u Budućnosti...

“Prezadovoljan sam utiscima, osjećam prijateljstvo koje fudbaleri Budućnosti pokazuju prema meni. Preko interneta sam se upozvao sa crnogorskom ligom, nisam mogao da gledam utakmice uživo, ali sam našao snimke, reportaže. Rekao bih da japanski fudbaleri mogu ovdje da donesu napredak na tehničko-taktičkom planu, ali i da usvoje neke stvari koje nam nedostaju”, kaže Učida.

Poznati engleski novinar i pisac Sajmon Kuper predviđa da će Japan, SAD i Australija uskoro postati nove sile na svjetskoj fudbalskoj mapi, a sve je više Japanaca koji dolaze u Evropu.

“Mislim da je slika koju naši ljudi imaju kada je u pitanju japanski fudbal pogrešna ili nepotpuna. Japansi fudbaleri su vrsno obučeni na tehničkom i taktičkom planu. Možda im nedostaje borbenog duha, što je na neki način i logično jer su odrasli u sistemu u kojem im ništa nije nedostajalo. A to je glavna stvar koju će pokušati da “pokupe” iz Crne Gore”, zaključuje Stevović.

Ko je juče gledao prijateljski meč Budućnost - Kom imao je priliku da vidi čak pet fudbalera iz Japana. Igrači iz Zemlje izlazećeg sunca ovih dana su rasuti po crnogorskim klubovima - na probama su u Budućnosti, Grblju, Bokelju, Arsenalu, Polet Starsu, Komu...

Kagava i Honda nisu prošli prvu selekciju

U Evropu, od ove zime i u Crnu Goru, dolaze japanski fudbaleri koji ne prođu prvu selekciju u Japanu, neophodnu za nastup u Džej ligi. A da je ovakvim “kanalima” moguće napraviti fudbalera svjetskog kalibra, govore primjeri Šinđija Kagave, asa Mančester junajteda, kao i Keisuke Honde, ponajboljeg igrača CSKA iz Moskve.

“Oni su sada ponajbolji japanski fudbaleri, a uopšte nisu prošli prvu selekciju. Morali se da se dokazuju dodatno - Kagava u Njemačkoj, Honda u Holandiji i Rusiji”, kaže Peđa Stevović.

Ovo ne mogu da nađu na internetu

Dolazak u Crnu Goru nije samo fudbalska avantura za igrače koji nisu zabrinuti za svoju egzistenciju.

“Ovo im je iskustvo kakvo ne mogu da pročitaju na internetu. Žele da ga dožive. I sve im je interesantno, čak i naš sistem grijanja, koji je drugačiji nego u Japanu”, kaže Peđa Stevović.

I Hoske Učida kaže da uživa.

“Raduje me sve, osim kiša i grmljavina kojih nije nedostajalo posljednjih dana, ali nadam se da će i to proći. Japanski fudbaleri (trenutno ih je 13, čekaju se još trojica), boraviće u Crnoj Gori do 10. februara. Neki će vjerovatno ostati i duže...

Bonus video: