Danas u Južnoafričkoj republici počinje 19. Kup nacija Afrike

Takmičenje od 17 časova otvaraju domaćin Južna Afrika i Kape Verde, duelom grupe A večeras u Johanesburgu, a od 20 časova igraju Angola i Maroko.
0 komentar(a)
Drogba, Foto: Beta/AP
Drogba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.01.2013. 13:48h

Na provjerenim stadionima, u Johanesburgu, Durbanu, Port Elizabetu i ostalim gradovima koji su 2010. bili domaćini Svjetskog prvenstva u fudbalu, danas će početi 29. Kup afričkih nacija.

Teško da jedno takmičenje može da ponudi više egzotike od sudara 16 najboljih reprezentacija crnog kontinenta.

Još se prepričavaju scene kada je su uoči prošlog Kupa nacija u Angoli 2010. nepoznati napadači otvorili vatru na autobus sa reprezentacijom Toga, kada je smrt našlo troje ljudi.

“Ne želim ponovo da rizikujem život. Zato neću igrati na Kupu nacija”, objasnio je istraumirani napadač Totenhema Emanel Adebajor, kome su tog decembra 2010. meci fijukali iznad glave.

I dok će, kao i obično, mnoge reprezentacije uoči mečeva potražiti pomoć vračeva i osloniti se na razne vudu-magije, u centru pažnje ipak će biti fudbal.

Jaja Ture i Didije Drogba predvode selekciju Obale slonovače koja slovi za prvog favorita turnira, iako je u finalu prošlog Kupa nacija senzacionalnim porazom u finalu prepustila tron Zambiji.

“Drogba je živa legenda ove zemlje, uvijek je vukao naš tim naprijed. Mislim da je Kup nacije jedino takmičenje koje do sada nije osvojio. Moramo da mu se odužimo i pomognemo mu da dođe do trona”, pričao je fudbaler Arsenala Žervinjo.

“Slonovi” već sedam godina stoje u red za pehar najboljeg u Africi. U Egiptu 2006. izgubili su finale od domaćina na penale, 2008. u Gani utakmicu za treće mjesto takođe od domaćina, 2010. u Angoli četvrtfinale od Egipta nakon produžetaka, a prošle godine finale od Zabmije, opet na penale.

“Umoran sam od tih silnih poraza”, požalio se Drogba, kome je ovo vjerovatno posljednja prilika da osvoji pehar.

Drugi favorit za osvajanje turnira, makar po kladionicama, je selekcija Gane, na trećem mjestu je Nigerija, na četvrtom domaćin Južna Afrika, slijede Alžir, Mali i Maroko.

Aktuelni šampion Zambija je tek na 8. mjestu po ovoj listi koju su sastavili bukmejkeri. Iako, po riječima stručnjaka, popularni “bakarni meci” imaju još bolji tim nego na prošlom Kupu nacija.

Takmičenje od 17 časova otvaraju domaćin Južna Afrika i Kape Verde, duelom grupe A večeras u Johanesburgu, a od 20 časova igraju Angola i Maroko.

Bonus video: