Kovačević: Nezakonit proces privatizacije FK Budućnost

"Privatizacija je nezakonito urađena", rekao je Aleksandar Kovačević, advokat koji zastupa Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore.
130 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 22:07h

Najava predsjednika Skupštine Budućnosti i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da će aktuelni šampion Crne Gore pokušati da se izbori sa krizom prodajom akcija, aktuelizovala je priču o privatizaciji kluba koja je izvršena prije nekoliko godina...Budućnost je prije nekoliko godina transformisana u akcionarsko društvo, sa većinskim paketom akcija koje su u vlasništvu Glavnog grada.

"Privatizacija je nezakonito urađena, jer nisu poštovane norme i zakonski propisi koji važe u Crnoj Gori, a nisu poštovana ni uputstva Uefe i Fife", rekao je Aleksandar Kovačević, advokat koji zastupa Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Kovačević je dodao i da akcije nisu podijeljene na adekvatan način...

"Prema procjeni imovine, bivšim igračima koji su učestvovali u pravljenju Budućnosti kao brenda, trebalo bi da pripadne oko 90 odsto akcija. U procesu privatizacije koji je rađen, za fudbalere i zaposlene, sadašnje i bivše, predviđeno je osam odsto, ali to tehnički nikada nije urađeno iako je proteklo pet godina od osnivačke skupštine. Pokušaćemo to da riješimo mirnim putem, dogovorom, kroz institucije sistema", dodao je Kovačević.

Sindikat želi da se stvari vrate na početak...

"Podnijećemo zahtjev da se naredne nedjelje održi vanredna skupština, daćemo im rok od 60 dana. A ukoliko se ne sazove skupština, podnijećemo tužbu za poništavanje ugovora o osnivanju, a istovremeno ćemo se obratiti Fifi i Uefi", rekao je Kovačević.

A jedno od pitanja koje zaokuplja pažnju veterana podgoričkog kluba je i kako je vlasništvo FK Budućnost prešlo u ruke Opštine Podgorica... Sindikat je, inače, dobio punomoćje da zastupa interese veterana Budućnosti (njih je na današnjoj konferenciji za novinare predstavljao Janko Miročević).

"Odluku su donijeli nenadležni organi, u nezakonitom postupku. Preskočili su one koji je trebalo da učestvuju i o njoj odlučuju. Odluka je trebalo da se donese na nivou klupskih organa, uz učešće Skupštine, a tek kasnije Grada Podgorice", rekao je Kovačević, koji je “pretresao” dokumentaciju...

"Otkrili smo da su 2000. godine organi upravljanja besplatno poklonili Gradu parcele i objekte stadiona Budućnosti. Klub daje Gradu, to nema nigdje. Pitali smo ljude iz Budućnosti za to, ali nam nikada nije odgovoreno. Najvrednija imovina Budućnosti je oduzeta, pa praktično sada nemaju šta da prodaju", kaže advokat koji zastupa Sindikat profesionalnih fudbalera.

Kovačević je pojasnio i zbog čega se Sindikat povodom ovog slučaja nije oglašavao do sada.

"Čekali smo da postanemo član FIFPro-a (Svjetske asocijacije profesionalnih fudbalera) i time dobijemo još veću snagu. Računamo i na podršku od strane naše krovne asocijacije", rekao je Kovačević.

Janović: Radimo za dobrobit fudbala

Predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović zapitao se kako je urađena raspodjela akcija podgoričkog kluba...

"Tražimo da nam odgovore ko ima pravo na akcije i kojom odlukom je došlo do toga da bivši igrači dobiju osam odsto", rekao je Janović.

On je pričajući o aktivnostima organizacije kojom rukovodi, naveo da "sportistima treba veća podrška sa svih strana, pa i od države”.

"Kada smo osnovali Sindikat, mislili su da smo neprijatelji. Takva svijest mora da se promijeni, mi radimo za dobrobit sporta, fudbala, igrača... Volio bih da saradnja su klubovima bude bolja, da svi fudbaleri imaju ugovore. Iskreno, moj stav je da je proces privatizacije jedino rješenje za klubove. A hoće li privatizacija biti odrađena po engleskom ili španskom modelu - nebitno je. Cilj nam je da sportista bude zadovoljan", rekao je Janović.

Galerija

Bonus video: