Siti konačno osvojio sjeverni London, Junajted bolji od Liverpula

Rivali iz Mančestera nastavili šampionsku trku pobjedama u derbijima. "Građani" savladali Arsenal u Londonu nakon 38 godina...
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 18:22h

I treći put zaredom Mančester junajted je pobijedio Liverpul u Premijer ligi, treći put u nizu (u samo 11 mjeseci) to je uradio identičnim rezultatom - 2:1!

Tako se korak po korak "đavoli" približavaju cilju zvanom titula, iako su ih "redsi" upozorili da je svaki meč u ovako jakoj ligi potencijalna nagazna mina - Liverpul, naime, nije odustao ni kada je gubio sa dva gola razlike, pa je i propustio dvije velike šanse (obje Danijel Sraridž, inače strijelac jedinog pogotka za svoj tim) da potpuno umiri "Old traford".

Fergi: Liverpul je uvijek Liverpul

Ser Aleks Ferguson nije bio zadovoljan načinom na koji je njegov tim igrao kada je poveo sa 2:0, ali mu to nije smetalo da proslavi veliki trijumf pred očima Žozea Murinja koji je došao da gleda uživo budućeg protivnika u osmini finala Lige šampiona.

"Liverpul je uvijek Liverpul, nebitno je u kakvom je trenutno stanju na tabeli. Ovo je pravi derbi i samim tim je pobjeda jako važna. Bili smo fantastični sve do gola protivnika, ali smo posljednjih pola sata zaista imali velikih problema", rekao je Ferguson.

Junajted je poveo u 19. minutu golom Robina van Persija, a onda je je u 54. Nemanja Vidić ni kriv ni dužan pogodio mrežu Pepea Rejne.

Patris Evra je, naime, šutirao glavom poslije prekida, a lopta na putu ka golu okrznula Vidića kojem je gol pripisan...

Kasnije je Staridž na debiju u dresu Liverpula u Premijer ligi samo ublažio poraz - zatresao je mrežu nakon što je David de Hea odlično reagovao na projektil Stivena Džerarda.

"Uradili smo mnogo u ovoj utakmici. Protiv Liverpula nikada ne smijete da se opustite, neophodno je da date maksimum", kazao je Ferguson.

Brendan Rodžers, menadžer Liverpula, veličao je karakter ekipe.

"Nismo odustajali, jer to nije u krvi ove ekipe. Na kraju smo možda i zaslužili više od ovakvog poraza, ali valjda i nešto naučimo iz ovakvih utakmica. Staridž? On je čudesan igrač, vidjeli ste koliko nam je dobrog donio u drugom poluvremenu", istakao je Rodžers.

"Građani" osvojili London poslije 38 godina

A Mančester siti je reagovao na pravi način poslije pobjede gradskog rivala i nastavio trku za titulu - "građani" su slavili u Londonu protiv Arsenala (2:0) i zadržali minus sedam u odnosu na Junajted.

Sve je na "Emirejtsu" bilo gotovo poslije 10 minuta, kada je Loran Košijelni dobio direktan crveni karton poslije faula nad Edinom Džekom u svom kaznenom prostoru.

Bosanac je, istina, promašio penal (Vojteh Šćešnji odbranio uz pomoć stative), ali je time dao Arsenalu vazduha svega 11 minuta, jer je potom Džejms Milner pogodio mrežu.

Džeko je u 32. riješio pitanje pobjednika, ali i prekinuo tradiciju dugu 38 godina, jer je Siti posljednji put savladao Arsenal u Londonu još 1975.

"Isključenje na startu je promijenilo sve, iako smo zaista dobro počeli utakmicu. Arsenal je veoma jak, a Sitiju nikada nije bilo lako u Londonu", rekao je Roberto Manćini.

Aktuelni šampion je u 75. takođe ostao s desetoricom na terenu, jer je Vensan Kompani isključen nakon oštrog starta sa dvije noge nad Džekom Vilširom.

"Nije trebalo da isključe Kompanija. Mislim da je bila greška sudije", dodao je Italijan.

Arsen Venger nije bio zadovoljan.

"Znam da nije lako sa deset igrača na terenu, ali opet smo morali da budemo bolji u defanzivi. Koncentracija nam nije bila na nivou i to nas je koštalo", kazao je Venger.

Galerija

Bonus video: