"Super orlovi" ili "ribari": Bez kalkulacija u Volgogradu

Nigerija i Island danas od 17 časova igraju drugu utakmicu 2. kola grupe D. Islanđani pobjedom dolaze na prag osmine finala
0 komentar(a)
Navijači Islanda Mundijal u Rusiji 2018., Foto: Reuters
Navijači Islanda Mundijal u Rusiji 2018., Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 09:25h

Nigerija nije razočarala, a još manje impresionirala na startu Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske.

Poraz od 2:0 uz neubjedljivu partiju u svim linijama je bio i očekivan od najmlađe reprezentacije, ali u duelu sa Islandom bi zato sve moralo da bude drugačije.

"Super orlovi" u Volgogradu (17 časova) ne smiju da kalkulišu ako žele da ostanu u igri za osminu finala, a bez kalkulacija se očekuje i nastup "ribara", koji su u ovom susretu i blagi favoriti.

"Morali smo da budemo bolji na premijeri, ali smo protiv sebe imali ozbiljnog protivnika i prije svega - iskusnijeg. Island? Mnogi potcjenjuju tu ekipu, a ja je veoma cijenim", rekao je selektor Nigerije Gernot Ror, inače Njemac.

Za pravi rezultat, ipak, nije kasno kada je Nigerija u pitanju, mada Island ima ozbiljniju računicu - ako slavi doći će na korak od plasmana među 16 najboljih.

"Nismo podlegli pritisku u prvom meču, koji je bio debitantski na mundijalima. Bili smo emotivni, ali i veoma zreli, što nam je dalo šansu da budemo konkurentni takvoj sili kakva je Argentina", istakao je Gilfi Sigurđson, najveća zvijezda Islanda.

Hrvatska je Nigeriji dala golove poslije kornera (drugi je bio penal nad Marijom Mandžukićem), a statistika pokazuje da je afrička reprezentacija od 1994. do danas na svjetskim prvenstvima primila 14 od 27 golova upravo iz prekida.

Prekidi su, naravno, najveća snaga stamenih Islanđana, koji danas neće moći da računaju na povrijeđenog Johan Berga Gudmunđsona.

Nigerijci su na mundijalima slavili samo jednom u posljednjih 13 utakmica (devet poraza), a jedina reprezentacija koju su savladali je Bosna i Hercegovina 2014. u Brazilu.

Bonus video: