Bitka za Kalinjingrad: Srbija i Švajcarska za osminu finala

"Lakše je pripremiti utakmicu protiv evropske ekipe, jer dosta igrača poznajemo. Igraju u najjačim ligama, tako da nema nepoznanica. Znamo sve o Švajcarcima i pripremićemo se na najbolji mogući način"
204 pregleda 97 komentar(a)
Aleksandar Kolarov, Foto: Beta-AP
Aleksandar Kolarov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.06.2018. 11:14h

Kalinjingrad, nekadašnji Kenigzberg, glavni grad ruske eksklave udaljene 600 kilometara od matične države, biće večeras poprište velike bitke fudbalera Srbije i Švajcarske za osminu finala Mundijala.

„Orlovi” su u 1. kolu grupe E savladali Kostariku sa 1:0, dok su Švajcarci iznenadili prvog favorita Mundijala Brazil i oteli mu bod (1:1). Pobjednik večerašnjeg meča završiće posao, remi produžava nadu, poraz gura u ambis... Bitka za Kalinjingrad je bila jedna od ključnih u Drugom svjetskom ratu, možda i ova večerašnja bude odlučujuća za Srbe ili Švajcarce.

"Ko kaže da se plašimo", upitao je kreator igre Srba Dušan Tadić na pitanje zašto se njegova ekipa pribojava večerašnjeg duela, a onda priznao da se lakše pripremiti za Švajcarsku, nego za Kostariku.

"Lakše je pripremiti utakmicu protiv evropske ekipe, jer dosta igrača poznajemo. Igraju u najjačim ligama, tako da nema nepoznanica. Znamo sve o Švajcarcima i pripremićemo se na najbolji mogući način", rekao je Tadić, koji prelazi u Ajaks za 17 miliona eura i postaje najskuplji igrač u istoriji holandskog fudbala.

Selektor Švajcaraca Vladimir Petković ističe da njegov tim mora da pokaže da li je bolji.

"Neko kaže da smo favoriti. To moramo da pokažemo na terenu, da budemo puni samopouzdanja i poštovanja, jer igramo sa dobrim timom sa odličnim inidividualcima. Važno je da budemo na našem nivou", poručio je nekadašnji trener Lacija.

KOSOVSKI BOJ ILI FUDBALSKI MEČ?

Duel Srbije i Švajcarske već duže ima predigru koja nema puno veze sa zemljom sira, satova i čokolade. Sve je zakuvao Džerdan Šaćiri, momak rođen prije 26 godina u Gnjilanu, koji je na Mundijal došao u kopačkama sa zastavama Švajcarske i Kosova.

Puleni Mladena Krstajića su mu više puta odgovarali, a dokle je situacija došla najbolje se pokazalo kada su „orlovi“ bili na prijemu kod Aleksandra Vučića. Predsjednik Srbije im je pred odlazak poručio da se podrazumijeva da ubjedljivo pobijede Švajcarsku, ne pomenuvši ni prvi duel u grupi sa Kostarikom, ni treći sa Brazilom.

Situaciju je pokušao da smiri Haris Seferović, sin emigranata iz BiH.

"Nisam rođen u Bosni i nikada tamo nisam živio. Šta je bilo, bilo je. Ne postoji nikakav animozitet. U Benfiki imam nekoliko saigrača iz Srbije i dobro se slažem s njima. Družimo se, zajedno jedemo, pričamo... Ovo je Svjetsko prvenstvo. Svi žele bodove, a mi želimo da imamo više od drugih. Srbija - Švajcarska je sasvim normalna utakmica", istakao je Seferović, koji u timu iz Lisabona igra s Andrijom Živkovićem, Ljubomirom Fejsom i Miletom Svilarom.

Napadač Benfike, rođen prije 26 godina u švajcarskom gradu Surzeu, kaže da mu je svejedno protiv koga igra.

"Što se mene tiče, protivnik mi može biti i Crna Gora ili Kosovo. Ja igram fudbal i želim da postignem gol i da pobijedim. Politički aspekti i priče koje dolaze sa strane me ne zanimaju", zaključio je Seferović.

APEL FSS ZA FER NAVIJANJE

Da je situacija usijana, govori i apel Fudbalskog saveza Srbije.

„Sve one navijače čije srce kuca za uspjeh našeg tima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, molimo da u važnom meču protiv Švajcarske navijaju u duhu fer-pleja i pravila koja ne krše dostojanstvo fudbalske igre. Zbog visokog rizika koji nosi duel sa selekcijom Švajcarske, molimo navijače da se pridržavaju uputstava i obavještenja od strane domaćina šampionata. Molimo naše navijače da ne unose na stadion transparente sa uvrjedljivim sadržajem koji bi povrijedio bilo čiji integritet. Pokažimo svijetu da smo ljudi koji ovu igru ne zloupotrebljavaju u političke i bilo koje druge svrhe”, piše, između ostalog, u saopštenju FSS.

Krstajić razbio klanove

Srbiju je do Mundijala doveo Slavoljub Muslin, ali je otpušten jer nije htio da zove Sergeja Milinković-Savića u reprezentaciju, a nakon rastanka su počele i priče o menadžerskim kombinacijama bivšeg selektora.

Naslijedio ga je njegov pomoćnik i bivši štoper „orlova” Mladen Krstajić, kojeg srpski mediji ističu kao ključnu osobu za dobru atmosferu u timu.

"Prvi put, nakon toliko godina, u reprezentaciji nemamo dva ili tri klana. Svi dišemo kao jedan", tvrdi Krstajić, koji je igrao za Srbiju i Crnu Goru na Mundijalu 2006. u Njemačkoj.

Zanimljivo je da je nekadašnji defanzivac Partizana, Verdera i Šalkea odlučio da svaki igrač ima svoju sobu, da nema cimera, kako bi mogućnost stvaranja klanova sveo na minimum.

"Ideja je bila da igrači imaju malo privatnosti, da se odmore jedni od drugih, barem dok su u sobama. Ionako previše vremena provode zajedno na treninzima", poručili su iz FSS.

Bonus video: