IFFHS: Murinjo najbolji trener u 2012.

IFFHS je uzeo u obzir samo trenere koji rade u klubovima, a Murinjo je dobio 101 glas, dva više od bivšeg menadžera Čelzija Roberta di Matea, četiri od Dijega Simeonea...
2 komentar(a)
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2013. 13:43h

FIFA i Frans fudbal su izabrali Visentea del Boskea za najboljeg trenera u 2012. ispred Žozea Murinja, a Portugalcu je stigla utješna nagrada samo dva dana kasnije.

Naime, po Internacionalnom institutu za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) šef stručnog štaba Real Madrida je trener koji je obilježio prethodnu godinu.

IFFHS je uzeo u obzir samo trenere koji rade u klubovima, a Murinjo je dobio 101 glas, dva više od bivšeg menadžera Čelzija Roberta di Matea (osvojio Ligu šampiona), a četiri od Dijega Simeonea, osvajača Lige Evrope s Atletiko Madridom.

Pep Gvardiola je s 87 glasova zauzeo četvrto mjesto, a trener prvaka svijeta Korintijansa, Tite, petu poziciju (61).

Trener Bajerna Jup Hajnkes je šesti, ser Aleks Ferguson sedmi, vođa šampiona Njemačke, Borusije Dortmund, Jirgen Klop drži osmo mjesto, dok su Marselo Bijelsa iz Atletik Bilbaa i Roberto Manćini ugrabili devetu i desetu poziciju.

U prvih 15 su i Hosam El Badri (Al Ahli), Murisi Ramaljo (Santos), Horhe Sampaoli (Universidad de Čile), Abel da Silva Braga (Fluminense) i Viktor Manuel Vučetić Rohas (meksički Monterej).

Bonus video: