Poljska čeka Crnu Goru na Nacionalnom stadionu u Varšavi

Fudbalski savez Poljske je juče potpisao ugovor sa firmom „PL2012+”, koja gazduje stadionom, o zakupu objekta za sve utakmice do kraja tekućih kvalifikacija.
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 11:16h

Nakon renoviranog Olimpijskog stadiona u Kijevu, Crna Gora će u kvalifikacijama za Mundijal gostovati na još jednom prelijepom zdanju po kojem se pamti Evropsko prvenstvo 2012. - „sokoli” će 6. septembra igrati protiv Poljske na novoizgrađenoj Nacionalnoj areni u Varšavi.

Fudbalski savez Poljske je juče potpisao ugovor sa firmom „PL2012+”, koja gazduje stadionom, o zakupu objekta za sve utakmice do kraja tekućih kvalifikacija.

To znači da će Poljaci igrati u Varšavi 22. marta protiv Ukrajine, 26. marta protiv San Marina i 6. septembra protiv Crne Gore, nakon što su otvorili kvalifikacije utakmicom sa Moldavijom u Vroclavu (2:0).

Poljski fudbalski savez saopštio je na svom sajtu da će informacije o ulaznicama, kao i cijene karata za sve tri utakmice, biti određene naknadno.

Izgradnja Nacionalnog stadiona u Varšavi je trajala tri godine (od 2008. do 2011) i koštala je čak 500 miliona eura. Stadion ima kapacitet od nešto manje od 60 hiljada mjesta i prepoznaje se po spektakularnoj krovnoj membrani koja može da se pokreće. Proces „zatvaranja” stadiona traje oko 20 minuta i moguć je samo pri temperaturama koje su veće od 5 stepeni Celzjusa, kao i po suvom vremenu.

Kada su u oktobru prošle godine u Varšavi igrali Poljska i Engleska nije bilo moguće pokriti stadion usljed jake kiše (organizatori su pogriješili što nisu aktivirali krov dan ili dva ranije), pa je utakmica zbog provale oblaka pomjerena za jedan dan.

Arena u Varšavi takođe se prepoznaje po crveno-bijelom koloritu, skladno bojama reprezentacije Poljske. Na ovom stadionu je održana ceremonija svečanog otvaranja Evropskog prvenstva prošlog ljeta, a igrano je i pet utakmica Eura, uključujući i polufinalni meč Njemačka - Italija, koji su „azuri” dobili sa 2:1.

Šta god da se desi u martovskom i junskom terminu kvalifikacija izvjesno je da će utakmica sa Poljskom 6. septembra u Varšavi biti jedna od ključnih za ekipu Branka Brnovića u „operaciji Brazil”.

Crna Gora 22. marta gostuje Moldaviji, četiri dana kasnije dočekuje Englesku, dok 7. juna igra sa Ukrajinom, takođe na stadionu pod Goricom.

„Sokoli” trenutno vode u grupi H sa dva boda više od Engleza i pet od selekcije Poljske, koja ima utakmicu manje. Poljaci, međutim, još nisu igrali sa San Marinom....

Bonus video: