"Muški" remi Danske i Australije u Samari

Danska ima četiri boda, Australija jedan, pred mečeve posljednjeg kola
63 pregleda 0 komentar(a)
Australija - Danska, Foto: Reuters
Australija - Danska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2018. 14:01h

Australija i Danska remizirali su na "Kosmos areni" u Samari, prvom meču 2. kola grupe B (1:1).

"Kenguri" su osvojili prvi bod na Mundijalu i sačuvali nadu da mogu u osminu finala pred meč posljednjeg kola sa Peruom, gdje će im trebati pobjeda, vjerovatno uz dobru gol-razliku, dok Danci sa četiri boda kontrolišu borbu za plasman u nokaut fazu, iako im je ostao teži meč, sa favoritom grupe Francuskom.

Poveli su Danci u 7. minutu, razornim udarcem Kristijana Eriksena lijevom nogom sa 15 metara nakon sjajne asistencije napadača Fejnorda Jorgensena.

Zasluženo izjednačenje Australiji donio je Mile Jedinak u 38, drugim golom iz penala za "kengure" na ovom Mundijalu.

Bio je to i drugi penal u drugom meču na Svjetskom prvenstvu koji je protiv Danske dosuđen uz pomoć VAR-tehnologije, te drugi koji je skrivio krilni napadač Jusuf Poulsen - igrač koji zbog dva žuta kartona neće igrati u posljednjem kolu protiv Francuza.

No, za razliku od Peruanaca, Australija je realizovala penal, Šmajhel nije "hipnotisao" hladnokrvnog Jedinaka, kao što je uspio Peruanca Kuevu. Hladnokrvni vezista Aston Vile pogodio je šutem u isti ugao, na isti način na koji je sa bijele tačke savladao i francuskog golmana Ljorisa, u porazu 2:1.

Fizički vrlo intenzivan orkšaj u Samari, sa mnogo duela, sudar dvije "muške" ekipe, mogao je da ode na obje strane - Danci su kod vođstva 1:0 imali veliku šansu Jorgensena, koji je glavom sa sedam metara pucao pored gola, dok su "kenguri" opasno prijetili u nastavku, uglavnom nakon kontranapada.

Prava "bomba" veziste Hadersfilda Muja u 71. minutu sa preko 20 metara fijuknula je tik iznad prečke danskog gola, dok je golman Kasper Šmajhel u 84. odbranio opasan udarac rezerviste Danijela Arzanija iz Melburn sitija.

Danci su, ipak, koliko-toliko posjedom kontrolisali meč, protiv vrlo potentnih Australijanaca, i uspjeli da ga odvoze ka remiju koji ih je približio drugoj fazi. Tim Agea Harejdea nastavio je fantstičnu seriju - bez poraza je od oktobra 2016. godine, kada je Crna Gora golom Fatosa Bećiraja slavila u Kopenhagenu.

Kristijan Eriksen je učestvovao u nevjerovatnih 18 golova za Dansku na posljednjih 15 utakmica - 13 je postigao, pet puta je asistirao, što dovoljno govori koliko je značajan za nacionalni tim "dinamita".

DANSKA - AUSTRALIJA 1:1

Samara - "Kosmos arena". Gledalaca: 40.727. Sudija: Antonio Mateu (Španija). Strijelci: Eriksen u 7. minutu za Dansku, Jedinak (penal) u 38. minutu za Australiju. Žuti karton: Poulsen (Danska).

Danska: Šmajhel, Larsen, Kristensen, Kjaer, Dalsgord, Sisto, Dilejni, Šene, Eriksen, Poulsen (59. Brajtvajt), Jorgensen (68. Kornelijus).

Australija: Rajan, Behić, Miligan, Seinsberi, Ridson, Muj, Jedinak, Kruze (68. Arzani), Rogić (82. Irvajn), Leki, Nabut (75. Jurić)

Bonus video: